borelka z pomorskiego

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

borelka z pomorskiego

Postautor: iwonabar » wt wrz 13, 2011 9:37 pm

Cześć Wszystkim,
mam na imię Iwona i właśnie minęło 3 tygodnie od zauważenia dwóch kleszczy w moich biodrach. Nieźle się usadowiły, pewnie liczyły na dłuższy pobyt ale zostały usunięte po 4 dniach żerowania na mnie. Po wyjęciu ich nie został żaden ślad do czasu kiedy zauważyłam zaczerwienienie w miejscach ukąszenia. Początkowo myslałam, że to ślady po ukąszeniu komara, ale po 3 dniach rumień doszedł do wielkich rozmiarów ( średnica 15x10 cm) i wtedy skojarzyłam rumień z kleszczami.
Poszłam do lekarza i diagnoza brzmiała - borelioza.
Dostałam doxy 100 mg ( 2x 1 kapsułka) i zaczęłam czytać i szukać w necie.
I teraz pytanie - wyczytałam, że jeśli w miarę szybko po ukąszeniu wprowadzi się antybiotykoterapię to jest do wyleczenia. Pytanie brzmi - ile to jest "w miarę szybko" ? Czy to dzień czy może 3 tygodnie?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
iwonabar

Re: borelka z pomorskiego

Postautor: kier » śr wrz 14, 2011 6:40 am

Rumień oznacza niemal pewną boreliozę, jeżeli rozpoczęłaś antybiotykoterapię masz ogromną szansę prawie całkowicie się wyleczyć, na Twoim miejscu poprosił bym lekarza o większą dawkę doxy np.2x200mg. Obserwuj co się będzie działo z Twoim organizmem, czy będą się pojawiać jakieś objawy.
Pozdr.
kier

Postautor: sub » śr wrz 14, 2011 12:51 pm

Szybko to znaczy po pojawieniu sie rumienia zaczynasz sie leczyc wtedy terapia daje bardzo duze szanse na calkowite wyzdrowienie i bedzie trwala kilka tygodni popros o wieksza dawke jak pisal moj przedmowca i skontaktuj sie ze Stworzarzyszeniem polecam lekarza leczacego niestandardowo pozdro
sub

Postautor: iwonabar » śr wrz 14, 2011 3:36 pm

Bardzo Wam moi drodzy dziękuję za odpowiedzi, jednak ja dalej będę drążyć temat.
Skąd bedzie wiadomo, że mozna zakończyć terapię albo czy lek podzialał?
Jestem tak przestraszona jak nigdy.
Nie wiem, czy to juz jeden z objawów, ale dziś listonosz przywiózł paczkę zaadresowaną dla mojego męża ( mąż wyjechał i nie było możliwe żeby zamawiał coś ze swojego konta na allegro).
Podczas rozpakowywania przesyłki nadal nie wiedziałam co to może być aż do momentu całkowitego rozpakowania - wtedy sobie przypomniałam, że kilka dni temu zamówiłam torbę podróżną dla syna.
Jestem w szoku! Czy to możliwe że przez tą boreliozę miałam taki chwilowy zanik pamięci? I że tak wczesnie od zakażenia? Odpiszcie proszę. Bedę czekać niecierpliwie.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
iwonabar

Postautor: kier » śr wrz 14, 2011 5:08 pm

Wydaje mi się, ze jesteś zbyt pochłonięta myślami o ewentualnych skutkach choroby i przytrafiło Ci "zapomnienie", jesteś wystraszona i przerażona, każdy czasami o czymś zapomina, nie oznacza to, że już dopadła Cię borelioza.
Koniecznie musisz się uspokoić, stres nie pomaga w leczeniu.
Bierz przepisane przez lekarza antybiotyki, po zakończeniu antybiotykoterapii obserwuj organizm.
Jeżeli zaczną się zawroty głowy,bóle głowy, nerwobóle, bóle stawów, drętwienia, mrowienia z tendencją narastającą, spisz to na kartce i idź do lekarza, lub zrób badania ( po ok.4-6 tyg. po antybiotykach).
Osoby, które zachorowały, do końca życia nie będą pewne czy wszystko jest w porzadku.
Na szczęście choroba jest baaaaaaaaardzo rzadko w skutkach śmiertelna, ale przecież są lekarze i abx-y.
kier

Postautor: iwonabar » śr wrz 14, 2011 8:01 pm

Postaram się zastosować do Twoich cennych rad, Kier. Cieszę się, że tu trafiłam, sama bym sobie nie poradziła. Myslę, że masz rację - po prostu panika mnie zżera od środka, ale to jest chyba normalne przy niedoinformowaniu. Dziś pójdę spać spokojnie. Jak mnie najdą znowu jakieś wątpliwości to się odezwę.
Dobrej nocki :-). Pozdrawiam, Iwona
iwonabar

Wróć do Przedstaw się