czy mogę zachorować po 20 latach od wystąpienia rumienia??

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

czy mogę zachorować po 20 latach od wystąpienia rumienia??

Postprzez kordek99 » Sob Sie 14, 2010 7:34 pm

Witam szanowną społeczność, i od razu przechodzę do rzeczy. Obecnie mam 38 lat, a w latach 1990-1993 każde wakacje spędzałem na obozach na Mazurach. kleszczy było co niemiara i praktycznie nie było dnia żeby nie wyciągać z ciała po kilka sztuk. Jeżeli dobrze pamiętam, to podczas pierwszego pobytu w roku 1990 miałem na nodze (goleń) rumień wędrujący. Tak jak czytałem w opisach- najpierw małe zaczerwienienie potem coraz wieksze rozchodzące się promieniście. W końcu rumień sięgał od kolana aż do stopy. Lekarz obozowy coś tam mi przypisał- zabijcie nie pamiętam. Nie pamiętam też po jakim czasie rumień ustąpił ale zniknął całkowicie. Do dnia dzisiejszego -czyli przez 20 lat- nie zaobserwowałem u siebie żadnych objawów boreliozy. W mediach sporo teraz o kleszczach, boreliozie itp. - mam w związku z tym kilka pytań i jeżeli ktoś może mi pomóc w uzyskaniu odpowiedzi to BARDZO proszę i z góry WIELKIE DZIEKUJĘ ;-)
1. Czy pojawienie się rumienia po ukąszeniu kleszcza oznacza, że NA PEWNO zaraziłem się boreliozą?
2. Jak długo mogę być nosicielem i nie zachorować??
3. Czy jeżeli mam te bakterie i nie choruję to mogę kogoś zarazić??? np. żonę, dzieci???
4. Czy jest sens robić jakieś testy bez objawów choroby???? Jeżeli tak to gdzie mam się zgłosić(mieszkam w okolicach Lublina)
5. CZY MAM SIĘ BAĆ????
z niecierpliwością i pewną obawą czekam na odpowiedź. POZDRAWIAM
kordek99

Dołączenie: Sob Sie 14, 2010 7:10 pm

Re: czy mogę zachorować po 20 latach od wystąpienia rumienia??

Postprzez wojtekkk » Sob Sie 14, 2010 9:41 pm

Witaj,
1. tak
2. całe życie
3. teoretycznie możesz ale na ten temat spotkałem się z wieloma opiniami , istnieje coś takiego jak borelioza wrodzona, którą dziecko zaraża się od matki(taki przykładzik mały)
4.jeśli nic Ci nie dolega to moim zdaniem nie ma sensu, lekarz na 99% powie Ci to samo
5. kwestia gustu;)
wojtekkk

Dołączenie: Sob Mar 06, 2010 1:47 pm

Postprzez kordek99 » Nie Sie 15, 2010 6:48 am

Dzięki wojtekkk za opd. NO TO SUPER ;-(
Dorzucę jeszcze dwa pytania:
1. Czy rumień pojawia się w m-cu ukąszenie czy niekoniecznie?
2. Czy ten rumień który miałem mógł być spowodowany inną przyczyną niż kleszcz??

Pytam dlatego, że mama przypomniała mi, że ja wyjechałem na Mazury już z rumieniem, który się powiększał, czyli "złapałem" go gdzieś w m-cu zamieszkania. Strasznie zwodnicza jest pamięć ludzka. Wydarzenie sprzed 20 lat, którego nie pamiętałem, powróciło na skutek wysłuchanej audycji radiowej w samochodzie.

czekam na odpowiedzi

POZDRAWIAM
kordek99

Postprzez admin » Nie Sie 15, 2010 8:40 am

jeśli to faktycznie był rumień wędrujący to zostałeś zarażony boreliozą-koniec kropka

inna kwestia to brak objawów przez 20 lat, ja bym tego nie ruszał skoro nic Ci nie jest, może masz mocny organizm i boreliza nic Ci nie zrobi, ciężko wyrokować
dla pewności możesz postarać się o wizytę u lekarza specjalisty jednak wydaje mi się, że nikt nie podejmie się leczenia choroby, która nie daje o sobie znaku

z całą pewnością zamartwianie się i szukanie na siłę objawów może Ci tylko zaszkodzić
admin
Administrator

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 8:37 am

Postprzez kordek99 » Nie Sie 15, 2010 2:45 pm

dzięki admin za odpowiedź. I jeszcze cisną mi się dwa pytania:
1. Gdy miałem ten rumień lekarz obozowy coś tam mi podawał, nie pamiętam co i ile, czy mogłem wtedy wyleczyć boreliozę???
2. żeby się upewnić to jakie i gdzie mogę wykonać testy- mieszkam w Lubline- ile to kosztuje???
POZDRAWIAM
kordek99

Postprzez admin » Nie Sie 15, 2010 3:28 pm

jeśli dostawałeś antybiotyki to mogłeś zostać wyleczony ponieważ na początku choroby boreliozę leczy się łatwiej
jeśli chodzi o badania to możesz wykonać western blota(obie klasy około 200-250zł) lub pcr rt w poznaniu, krew wysyłasz kurierem.
admin
Administrator

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 8:37 am

Postprzez kordek99 » Śro Wrz 28, 2011 3:47 pm

Witam. Trochę odświeżę swój wątek sprzed roku.Tak jak pisałem w pierwszym poście, ok 20 lat temu miałem rumień. Właśnie odebrałem wyniki IgG :
w syrowicy 81,6
wynik dodatni >22
wynik ujemny 0 16
wynik wątpliwy 16 20

wynik IgM:
w surowicy <2
wynik ujemny 0,00 16
wynik wątpliwy 16 22
wynik dodatni >22

Mogę poprosić o zinterpretowanie.

Do listopada 2010 nie miałem żadnych niepokojących objawów. W listopadzie 2010r miałem epizod z zawrotami głowy i skokiem ciśnienia. Zrobiłem tomografię z kontrastem, USG tętnic szyjnych, wizyta u neurologa- wszędzie wszystko w porządku. U neurologa i lekarza rodzinnego padło na stres. Po ok 3-4 tygodniach łykania "uspokajaczy" i tabletek regulujących krążenie mózgowe zawroty ustąpiły. Tydzień temu -czyli po 10miesiącach, sytuacja się powtórzyła jednak bez zawrotów głowy tylko ze skokiem ciśnienia. u lekarza usłyszałem, że to wina napojów energetycznych i coca-coli- fakt-trochę tego piję. Napomknąłem o tym rumieniu sprzed 20 lat, lekarz zasugerował testy i oto moje wyniki.
Czy te dwa epizody mogą być związane z boreliozą???
Proszę o opinie- dziękuję
kordek99

Postprzez kier » Śro Wrz 28, 2011 6:04 pm

Witam.
Twoje IgG świadczy o tym, że organizm prawdopodobnie walczy ze starą boreliozą i jakoś sobie radzi. Na Twoim miejscu przyjrzał bym się diecie, postaw na zdrowy tryb życia, dużo snu i walka ze stresem, odpowiednia dieta. Nie pakuj się na razie w żadne antybiotyki.
W boreliozie leczy się objawy a nie wyniki.
Pozdr.
kier

Dołączenie: Pon Gru 06, 2010 7:56 pm

Postprzez kordek99 » Śro Wrz 28, 2011 6:51 pm

No właśnie dieta- właśnie odebrałem wyniki cholesterolu- 233...trochę lipa, niestety moja dieta to sporo fast food'ów, i gazowanych napoi. Czy dieta i stres mają wpływ na boreliozę, jej przebieg i objawy?
kordek99

Postprzez michal.pirat » Śro Wrz 28, 2011 7:28 pm

Nie, zła dieta może być powodem Twoich obiawów, najprawdopodobniej masz silny organizm i borelioza Cie nie niszczy, szczęściarz z Ciebie. Niektórzy tak maja że zanim choroba rozwinie sie na dobre zdążą umrzeć na coś innego w późniejszym wieku... taki los
michal.pirat

Dołączenie: Pon Wrz 05, 2011 6:25 pm

Następna

Powróć do Przedstaw się

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości