czy takie leczenie wystarczy?

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

czy takie leczenie wystarczy?

Postautor: kotek52 » śr paź 19, 2011 9:27 pm

witam. ostatnio zdiagnozowano u mnie borelioze (badanie metoda CLIA, przeciwciała w kl. IgM 34 AU/ml). Trochę mnie to zdziwiło bo nigdy nie spotkałam na sobie kleszcza, za to komary uwielbiają mnie gryzć. Neurolog stwierdził że przy takich wynikach nie ma się co bawić w testy potwierdzające tylko od razu bierzemy sie za leczenie ;1 raz dziennie doxycylina przez 3 tygodnie, potem 6 tygodni przerwy i badania IgM sprawdzające. Dodam że z objawów mam: zmęczenie osłabienie, senność, bóle nóg, drętwienie rąk, trzeszczenie w karku, bóle głowy i gałek ocznych, zaburzenia koncentracji, kiepska pamięć, bóle stawów, kręgosłupa, zesztynienie mieśni czy stawów, nie wiem jak to okreslic bo rano wstając z łóżka nie mogę zrobić nawet kroka, dopiero jak się rozchodzę to jest ok., wstaję cała obolała jakbym spała na betonie . Neurolog stwierdził że to wszystko przez boreliozę , badania w kl. IgM wykazują że to świeża choroba, jednak ja te dolegliwości mam już od paru lat. po przeczytaniu wielu forów na ten temat , stwierdziłam że jestem za słabo leczona. Moje domysły potwierdził lekarz na oddziałe zakaznym,i dostałam 2 razy dziennie UNIDOX jeszcze przez 2 tygodnie, a potem po 6 tygoniach muszę zrobić test western blot(jakoś tak się to pisało). Jesli nie leczyłam boreliozy tyle lat to czy jest wogóle szansa na wyleczenie? Lekarz powidział mi tylko ten optymistyczny scenariusz mojego leczenia. Ja się jednak obawiam że to tak łatwo nie pójdzie z tym leczeniem. Czy powinnam dokończyć to leczenie , czy jednak szukac innego lekarza?
kotek52

Re: czy takie leczenie wystarczy?

Postautor: michal.pirat » czw paź 20, 2011 10:28 am

Szansa na wyleczenie jest zawsze, szukaj lekarza leczącego wg ILADS.
michal.pirat

Postautor: kier » czw paź 20, 2011 7:23 pm

Prawdopodobnie masz rozsianą boreliozę, bardzo trudno się ją leczy, wydaje mi się, że powinnaś spróbować leczyć dłuższą terapią, chociaż nie zawsze w takiej sytuacji antybiotyki są w stanie pomóc. Jeżeli jednak objawy w znacznym stopniu nie ograniczają Twojego funkcjonowania, musisz się dobrze zastanowić nad dalszym postępowaniem. Może spróbuj terapii ziołami.
Pozdr.
kier

Postautor: kotek52 » czw paź 20, 2011 8:02 pm

powiem szczerze że wydaje mi się że zioła są mało skuteczne niezależnie o jaką chorobę chodzi, ale to jest tylko moje zdanie. Ale muszę się jakoś ratować bo odnoszę wrażenie że z tym moim chodzeniem jest coraz gorzej, ale zastanawiam się czy nie szukać innej przyczyny zastoju stawów. Narazie zaczekam na testy western blot a potem to nie wiem co bedzie ,bo i tak już jestem wystarczająco zdołowana tym wszystkim, a stes i nerwy raczej nie pomagają w leczeniu. Może ktoś zna dobrego specjalistę w Nowym Sączu lub okolice.
kotek52

Postautor: kier » czw paź 20, 2011 8:09 pm

Zioła nie wyleczą, ale mogą wzmocnić organizm do walki z chorobą.
A dawki antybiotyków jakie brałaś są wg. mnie stanowczo za małe jak na Twoje objawy.
kier

Postautor: kotek52 » pt paź 21, 2011 2:14 pm

też mi się tak wydaje że są za małe dawki, ale nawet nie próbuje być mądrzejsza od lekarza i go pouczać. Zaczekam do testów. zaczynam szukać innej przyczyny moich dolegliwości, dostałam skierowanie do reumatologa, zobaczymy co z tego wyniknie. Jeśli ktoś ma reumatologa, którego może polecić to chętnie skorzystam- Nowy Sącz - Kraków.
kotek52

Postautor: kier » pt paź 21, 2011 4:44 pm

Zbadaj również poziomy hormonów tarczycy i nadnercza.
kier

Postautor: kotek52 » sob paź 22, 2011 8:50 pm

tarczyca jest ok. , morfologia tez jest ok. , tylko OB mam podwyższone. Narazie mam takie badania zrobione. Odwiedziłam dziś okuliste bo mnie bolą gałki oczne i też jest OK.
kotek52

Postautor: kier » ndz paź 23, 2011 9:01 am

Czy podczas brania antybiotyków zauważyłaś poprawe lub pogorszenie smopoczucia ?
kier

Postautor: kotek52 » ndz paź 23, 2011 1:00 pm

może trochę mniej jestem senna, ale nie wiem czy to przez antybiotyk czy przez to że żyję ostatnio na "wysokich obrotach" i nie mogę sobie pozwolić na zmęczenie , ospałość. Muszę normalnie funkcjonować ,jest to trudne, bo jak mam taki atak senności, to chętnie bym się położyła spać , niestety moje obowiązki na to nie pozwalają i muszę za wszelką cenę się powstrzymywać od snu
kotek52

Następna

Wróć do Przedstaw się