Forum Borelioza

Forum poświęcone chorobom odkleszczowym a przede wszystkim Boreliozie
Obecny czas: Pią Lip 19, 2019 5:26 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina





Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dieta p.grzybicza
PostWysłany: Nie Wrz 11, 2011 1:09 pm 
Offline

Dołączenie: Pon Gru 06, 2010 8:56 pm
Posty: 361
Bezwzględnie unikamy cukru we wszelkich postaciach,
odmianach czy dodatkach ponadto omijamy drożdże, oczywiście grzyby,
węglowodany które są cukrami czy też do nich się rozkładają – mąka pszenna,
skrobia.
Staramy się zjadać produkty jak najmniej przetworzone przemysłowo z
jak najmniejszą ilością sztucznych konserwantów. Np. ryby są polecane,
szczególnie morskie ale konserwy z nimi już niespecjalnie. Dieta w wersji
ostrej wyklucza ziemniaki, mleko, kukurydzę, nawet chleb na zakwasie. Wszystko
zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Większość ludzi nie musi stosować
wersji ostrej. W wyborze składników pokarmowych staraj się kierować indeksem
glikemicznym (IG). Oznacza on wielkość ogólnej ilości cukru jaką wchłonie
organizm ze 100g produktu żywnościowego, po jego zjedzeniu i strawieniu. Podam
parę przykładów. Produkty o wysokim IG: maltoza-110; glukoza-100; mąka
ryżowa,chleb biały wysokooczyszczony-95; puree z ziemniaków, chipsy, miód ,
biały ryż– 90; marchew gotowana, płatki kukurydziane – 85.
Produkty o niskim IG: chleb pełnoziarnisty lub z otrąb,ryż brązowy, płatki
zbożowe – 50; chleb żytni pełnoziarnisty – 40; marchew surowa -35; zielona fasolka, soja –
30; orzechy ziemne,warzywa,czosnek – 20; cukinia, cebula -15
Stosuj rozdzielność spożywania składników pokarmowych – węglowodany złożone
czyli np. chleb, ziemniaki, makaron ulegają strawieniu po 2 godzinach. Mięso
trawimy 4 godziny ale mieszany posiłek złożony z mięsa(białko) i
ziemniaków(czyli węglowodany-skrobia) trawimy 8 godz. czyli co najmniej
dwukrotnie dłużej niż gdyby je spożywać oddzielnie. Gdy jemy dużo białka
zmieszanego ze skrobią skuteczność soków trawiennych zostaje upośledzona.
Białko nie do końca strawione zaczyna gnić, niestrawione węglowodany
fermentują, tłuszcze jełczeją, grzyby mają idealne warunki rozwoju. Dlatego
należy robić wszystko aby stworzyć komfortowe warunki pracy narządów
trawiennych i jelit
Alkohol – zabroniony,
Bułki – nie zalecane,
Chleb – wykluczony chleb pieczony z pszennej (białej) mąki z dodatkiem cukru i
drożdży, dozwolony chleb robiony bez użycia drożdży i mąki pszennej, na
zakwasie. Trzeba pamiętać,że chleb na zakwasie to chleb też na drożdżach tylko
dzikich które szkodzą dużo mniej ale pozostają drożdżami. Pieczywo żytnie jest
najbezpieczniejsze, może być orkiszowe (uwaga to też rodzaj pszenicy ale ma
tylko 56% skrobi). Im ciemniejsze pieczywo to teoretycznie bezpieczne ale
pamiętać o tym, że do ciemnego też dodaje się mąki pszennej czy cukru i
drożdży. Czytać skład.
Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje, też soczewica
Herbata – raczej unikać czarnej bo jest fermentowana, jeśli tak to tylko słabo
parzoną. Dozwolona i polecana herbata zielona. Dozwolone herbaty ziołowe ale
nie z owoców np.dzikiej róży
Jajka – wszystkie dozwolone a nawet polecane.
Jogurt – zalecany ale czysty z bakteriami bez udziału owoców i cukru.
Grzyby - w tym pieczarki zakazane.
Kasza – dozwolone wszystkie, omijać pszenne, ostrożnie z kukurydzą
Kawa – raczej wykluczona bo jest fermentowana i podrażnia żołądek czyli w
purytańskim podejściu nie wolno ale jeśli twój organizm nie stwarza problemów
to wolno, nie za dużo
Kukurydza – zawiera aż 84% węglowodanów – skrobi czyli ostrożnie
Kiełki – mimo znacznych wartości unikać ze względu na sposób produkcji (duża
wilgotność i możliwość zalegnięcia się grzybów).
Kiszone – ogórki, kapusta i inne warzywa polecane, czyszczą z grzyba przewód
pokarmowy.
Koktail jawo: pokrój garść kiszonej kapusty, 2-3 kiszone (nie małosolne)
ogórki, 5-9 pokrojonych ząbków polskiego czosnku, dolej wody z ogórków i
kapusty oraz trochę oliwy z oliwek czy pestek winogron.Absolutnie nie dodawaj
wody(osłabia właściwości). Całość zmiksować. Można dodać pół obranej cytryny,
sól czy pieprz czy inne przyprawy w/g smaku. Warzywa tylko twarde, smaczne,
zdrowe, bez plam, zapaszków, nalotów, pleśni. Koktail jest tani, naturalny,
działa rewelacyjnie zarówno zapobiegawczo jak i gdy wystąpią objawy grzyba.
Stosować parę razy dziennie 1-2 łyżki stołowe do posiłku. Można więcej. Zapach
czosnku praktycznie nie występuje. Przechowywać w lodówce dwa, max. trzy dni.
Mleko – w zależności od reakcji organizmu, raczej nie, bardziej zalecane mleko
przefermentowane czyli kwaśne, jogurt, kefir. Proces fermentacji usuwa cukier.

Zasady higieny

Musimy pamiętać, że grzybica jest chorobą zakaźną w obydwie strony czyli my
możemy kogoś zarazić ale częściej ktoś może zarazić nas. Nasz organizm
osłabiony przyjmowaniem antybiotyków ma obniżone bariery ochronne i jest
szczególnie podatny na zakażenie. Należy zaostrzyć reżim higieniczny. Wskazane
jest używanie osobnych ręczników, dokładne czyszczenie wanny, prysznica,
częstsze mycie rąk i zębów. Szczoteczkę do zębów należy obowiązkowo po każdym
użyciu wyparzyć lub używać płynów odkażających. Często grzybica zaczyna się od
tego. Pierz bieliznę, ręczniki, myjki w najwyższych temperaturach, prasowanie
zalecane. Większość zakażeń zaczyna się od jamy ustnej dlatego zwalczając grzyba
zaczynaj od ust. Pamiętaj, że miłość jest dobra na wszystko niestety na
grzybicę też – pocałunek partnera czy stosunek seksualny może narazić Cię na
wiele problemów.
Przelecz partnera i zachowaj ostrożność. Również nasi czworonożni przyjaciele –
koty, psy mogą
być źródłem grzybicy. Zagrzybione mieszkanie czy nawet niektóre rośliny
doniczkowe też mogą być źródłem Twoich problemów.

Probiotyki

Probiotyki wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego i nie tylko tego
organu. Są to „żywe”
bakterie najczęściej kwasu mlekowego które pomagają zachować prawidłową florę
bakteryjną zniszczoną przez antybiotyki. Sprzyjają lepszemu trawieniu ,
regulują ruchy jelit, łagodzą biegunki
a przede wszystkim walczą z grzybami i nie pozwalają im na zbyt duży rozwój. Są
obowiązkowe przy długotrwałym zażywaniu antybiotyków. Są 3 szczepy bakterii
zwalczających Candida albicans ( najczęściej występujący szkodliwy grzyb): Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum. Bardzo dobrze działa Lactobacillus rhamnosus oraz
Saccharomyces boulardii (w preparacie Enterol). Kupując probiotyk sprawdź ilość
bakterii i ilość szczepów. Im więcej tym lepiej. Wszystkie trzy szczepy zawiera:
Fisioflor, Biopron9 oraz Primadolphilus Optima( trzeba kupować z USA lub na
Allegro). Minimalna dzienna dawka bakterii to przynajmniej 5 mld. Z oczywistych
względów autor poleca Optimę plus Biopron lub inny tani – Probiolac plus,
Biotic, Bactmiax, Bifoval, Prolactiv, Prebiot7. Szczególnie zalecane są bakterie
z rodzaju Bifidobacterium. Podając probiotyki proszę pamiętać aby zażywać je po
2h, najlepiej 3h,optymalnie po 4 godzinach od zażycia antybiotyku, im później
tym lepiej. Na pczątku wystarczy jeden na noc, później stosuj drugi w ciągu
dnia. Nie trzeba przesadzać i wstawć o 1 w nocy aby zażyć bo tak jest idealnie
ale staraj się tak ustawić antybiotyki aby wziąć probiotyk przed pójściem spać,
najlepiej zapijając jogurtem. Słyszałem o ludziach którzy trzymali grzyba w
ryzach stosując większą ilość probiotyku. Podamy niżej przykładowe probiotyki
zawierające przynajmniej 2 szczepy. Kolejność oznaczeń następująca: nazwa, ilość
szczepów, ilość bakterii w mld.

Acidolac 2sz, 4 mld; Beneflora 6sz, 4 mld; Bactum 2sz, 1,6 mld; Biotic 7sz, 2
mld; Biopron 9 sz, 9 mld; Bactmiax 4sz, 4 mld; Bifoval 3sz, 3 mld; Biopron9 9sz,
9 mld; Candi-lact 4 sz; Forever active probiotic 6sz, 1 mld; For bactil 4sz,
2mld; Fisioflor 7sz,10 mld; GR8- Dophilus 8sz, 3,8mld; Lactoseven 7sz, o,8mld;
Lacidofil 2sz, 2 mld; Linex forte 2sz,2mld; Olimp probio 2sz, 3 mld; Lacidozone
2sz, 1 mld; Prebio7-7sz,4 mld; Probacti4 Enteric 4sz, 3mld; Prolactiv 6sz,
3,5mld; Primadolphilus Optima 14sz, 3,5 mld; Probiolac plus 4sz, 4mld; Quatrum
4sz, 4 mld; Triflora 3sz;

Osobiście polecam Biopron 9 – super skład, tani, dostępny, nie trzeba trzymać w
lodówce. Hit.

Prebiotyki – to nieulegające trawieniu składniki pokarmu rozpuszczalne w wodzie
stanowiące pokarm dla „dobrych” bakterii. Kwasy które powstają w wyniku rozkładu
prebiotyków pozbawiają grzyby odpowiedniego podłoża do rozwoju. Najważniejszymi
prebiotykami są: inulina i oligofruktoza. Są to substancje naturalne, inulina
łatwo się rozpuszcza w sosach, zupach, napojach, jest tania, nie można jej
przedawkować, stanowi ulubione pożywienie Bifidobacterium która jest największym
wrogiem grzybów bytujących w jelicie grubym. Zacząć spożywanie od 4g/dzień
stopniowo zwiększając do 30g/dzień. Bardzo polecane.

Błonnik - nazywamy tak zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych
i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Korzystny z wielu
względów, głównie dlatego, że zwiększa ilość i szybkość przechodzenia mas
kałowych w jelicie grubym. Dzięki temu
toksyny, grzyby i inne szkodliwe drobnoustroje nie mają czasu się namnożyć, bo
są szybko usuwane z organizmu. Spożywać min.30g dziennie, najlepiej
40-50g.Szczególnie dużo zawartość błonnika mają: zboża, warzywa, rośliny
strączkowe, otręby i płatki ze zbóż, chleb razowy, popcorn, ryż brązowy. Błonnik
pęcznieje i potrzebuje dużo wody. Uważam, że stosowanie płatków (jeczmienne,
owsiane, żytnie, razem lub osobno w dowolnych proporcjach, najlepiej po równo)
jest obowiązkowe, wystarczy już od 3-5 czubatych łyżek stołowych zalanych wodą,
jogurtem posypanych np.cynamonem(bardzo wskazany). Sam zobaczysz jak skończą się
zapaszki po wizycie w toalecie.

_________________
Pozdrowienia
www.forum-borelioza.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Dieta p.grzybicza
PostWysłany: Czw Sie 11, 2016 10:08 am 
Offline

Dołączenie: Wto Sie 09, 2016 1:43 am
Posty: 3
Gorąco zapraszam: http://kulinariaborelli.blogspot.com/
Aktualnie już drugi raz rozpoczęłam walkę z boreliozą. Po nawrocie postanowiłam, że musi wyniknąć z tego coś dobrego. Założyłam więc bloga i na bieżąco uzupełniam go o treści z zakresu diety podczas leczenia i nie tylko. Prowadzony pozytywnie, solidnie i ciekawie. Przepisy sprawdzone, smaczne oraz stosowne do diety w leczeniu boreliozy. Cały repertuar dań dziewczyny leczącej się metodą ILADs- od śniadań na dobry początek dnia przez sycące obiady oraz desery na poprawę humoru.
Pomagajmy sobie nawzajem!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Dieta p.grzybicza
PostWysłany: Pon Lip 09, 2018 2:00 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 09, 2018 1:54 pm
Posty: 3
Świetne przepisy i super blog :) Na pewno będę często wpadała !!

_________________
Poczytaj o tym, jak działa kriolipoliza i pozbądź się cellulitu


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Dieta p.grzybicza
PostWysłany: Pią Sie 03, 2018 1:59 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Sie 01, 2018 5:58 pm
Posty: 3
Wracając myślami pare lat wstecz ten post mi bardzo pomógł :)

_________________
i'm klemen


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron