Forum Borelioza

Forum poświęcone chorobom odkleszczowym a przede wszystkim Boreliozie
Obecny czas: Nie Maj 26, 2019 8:25 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina





Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Paź 25, 2011 11:54 am 
Offline

Dołączenie: Pon Gru 06, 2010 8:56 pm
Posty: 361
Bezwzględnie unikamy cukru we wszelkich postaciach,
odmianach czy dodatkach ponadto omijamy drożdże, oczywiście grzyby,
węglowodany które są cukrami czy też do nich się rozkładają – mąka pszenna,
skrobia.
Staramy się zjadać produkty jak najmniej przetworzone przemysłowo z
jak najmniejszą ilością sztucznych konserwantów. Np. ryby są polecane,
szczególnie morskie ale konserwy z nimi już niespecjalnie. Dieta w wersji
ostrej wyklucza ziemniaki, mleko, kukurydzę, nawet chleb na zakwasie. Wszystko
zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Większość ludzi nie musi stosować
wersji ostrej. W wyborze składników pokarmowych staraj się kierować indeksem
glikemicznym (IG). Oznacza on wielkość ogólnej ilości cukru jaką wchłonie
organizm ze 100g produktu żywnościowego, po jego zjedzeniu i strawieniu. Podam
parę przykładów. Produkty o wysokim IG: maltoza-110; glukoza-100; mąka
ryżowa,chleb biały wysokooczyszczony-95; puree z ziemniaków, chipsy, miód ,
biały ryż– 90; marchew gotowana, płatki kukurydziane – 85.
Produkty o niskim IG: chleb pełnoziarnisty lub z otrąb,ryż brązowy, płatki
zbożowe – 50; chleb żytni pełnoziarnisty – 40; marchew surowa -35; zielona fasolka, soja –
30; orzechy ziemne,warzywa,czosnek – 20; cukinia, cebula -15
Stosuj rozdzielność spożywania składników pokarmowych – węglowodany złożone
czyli np. chleb, ziemniaki, makaron ulegają strawieniu po 2 godzinach. Mięso
trawimy 4 godziny ale mieszany posiłek złożony z mięsa(białko) i
ziemniaków(czyli węglowodany-skrobia) trawimy 8 godz. czyli co najmniej
dwukrotnie dłużej niż gdyby je spożywać oddzielnie. Gdy jemy dużo białka
zmieszanego ze skrobią skuteczność soków trawiennych zostaje upośledzona.
Białko nie do końca strawione zaczyna gnić, niestrawione węglowodany
fermentują, tłuszcze jełczeją, grzyby mają idealne warunki rozwoju. Dlatego
należy robić wszystko aby stworzyć komfortowe warunki pracy narządów
trawiennych i jelit
Alkohol – zabroniony,
Bułki – nie zalecane,
Chleb – wykluczony chleb pieczony z pszennej (białej) mąki z dodatkiem cukru i
drożdży, dozwolony chleb robiony bez użycia drożdży i mąki pszennej, na
zakwasie. Trzeba pamiętać,że chleb na zakwasie to chleb też na drożdżach tylko
dzikich które szkodzą dużo mniej ale pozostają drożdżami. Pieczywo żytnie jest
najbezpieczniejsze, może być orkiszowe (uwaga to też rodzaj pszenicy ale ma
tylko 56% skrobi). Im ciemniejsze pieczywo to teoretycznie bezpieczne ale
pamiętać o tym, że do ciemnego też dodaje się mąki pszennej czy cukru i
drożdży. Czytać skład.
Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje, też soczewica
Herbata – raczej unikać czarnej bo jest fermentowana, jeśli tak to tylko słabo
parzoną. Dozwolona i polecana herbata zielona. Dozwolone herbaty ziołowe ale
nie z owoców np.dzikiej róży
Jajka – wszystkie dozwolone a nawet polecane.
Jogurt – zalecany ale czysty z bakteriami bez udziału owoców i cukru.
Grzyby - w tym pieczarki zakazane.
Kasza – dozwolone wszystkie, omijać pszenne, ostrożnie z kukurydzą
Kawa – raczej wykluczona bo jest fermentowana i podrażnia żołądek czyli w
purytańskim podejściu nie wolno ale jeśli twój organizm nie stwarza problemów
to wolno, nie za dużo
Kukurydza – zawiera aż 84% węglowodanów – skrobi czyli ostrożnie
Kiełki – mimo znacznych wartości unikać ze względu na sposób produkcji (duża
wilgotność i możliwość zalegnięcia się grzybów).
Kiszone – ogórki, kapusta i inne warzywa polecane, czyszczą z grzyba przewód
pokarmowy.
Koktail jawo: pokrój garść kiszonej kapusty, 2-3 kiszone (nie małosolne)
ogórki, 5-9 pokrojonych ząbków polskiego czosnku, dolej wody z ogórków i
kapusty oraz trochę oliwy z oliwek czy pestek winogron.Absolutnie nie dodawaj
wody(osłabia właściwości). Całość zmiksować. Można dodać pół obranej cytryny,
sól czy pieprz czy inne przyprawy w/g smaku. Warzywa tylko twarde, smaczne,
zdrowe, bez plam, zapaszków, nalotów, pleśni. Koktail jest tani, naturalny,
działa rewelacyjnie zarówno zapobiegawczo jak i gdy wystąpią objawy grzyba.
Stosować parę razy dziennie 1-2 łyżki stołowe do posiłku. Można więcej. Zapach
czosnku praktycznie nie występuje. Przechowywać w lodówce dwa, max. trzy dni.
Mleko – w zależności od reakcji organizmu, raczej nie, bardziej zalecane mleko
przefermentowane czyli kwaśne, jogurt, kefir. Proces fermentacji usuwa cukier.

_________________
Pozdrowienia
www.forum-borelioza.pl


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: Wto Paź 25, 2011 1:29 pm 
Offline

Dołączenie: Czw Cze 16, 2011 7:21 pm
Posty: 127
ja ostatnio robilem koktail javo polecam skuteczna elegancka mikstura ;d


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: Pon Paź 24, 2016 9:03 am 
Offline

Dołączenie: Pon Paź 03, 2016 10:39 am
Posty: 8
A z czego on się składa?


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: Pon Kwi 09, 2018 7:53 pm 
Offline

Dołączenie: Nie Kwi 08, 2018 7:08 pm
Posty: 2
Dzięki za instrukcję :) Właśnie zaczęłam przyjmować antybiotyk, miejmy nadzieję, że wszystko skończy się pomyślnie.
A propos diety, muszę wykonać też koniecznie testy alergiczne z krwi, by wykluczyć nietolerancję pokarmową - od pewnego czasu mam wrażenie, że niektóre produkty mi nie służą.


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: Pią Lip 27, 2018 9:39 am 
Offline
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lip 27, 2018 9:31 am
Posty: 3
Obszernie napisane dzięki na pewno się przyda :)

_________________
Na tym portalu dowiesz się jak pozbyć się trądziku: https://portalkosmetologiczny.pl/


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do: