Elisa

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

Elisa

Postprzez magik » Nie Lis 22, 2009 11:39 am

Witam,
Znajomą ugryzł kleszcz, później pojawił się rumień, lekarz zlecił piekielną elise, czy jest szansa, że to badanie wyjdzie pozytywne bo jak dla mnie rumień=borelioza?
magik

Dołączenie: Sob Lis 07, 2009 10:50 pm

Re: Elisa

Postprzez admin » Nie Lis 22, 2009 11:07 pm

Jakiś czas temu usłyszałem od kogoś, że "Elisa jest jak rzut monetą" i w pełni zgadzam się z tą opinią. Sam miałem ten test robiony kilka razy i zawsze wychodził ujemny pomimo tego, że Western Blot był na +
Wydaje mi się, że nie można się sugerować wynikami tego badania bo w przypadku boreliozy się nie sprawdza...
admin
Administrator

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 8:37 am

Postprzez woks » Wto Sty 26, 2010 9:26 pm

ellisa to zło, przynajmniej jeśli chodzi o diagnozowanie boreliozy, zdecydowanie lepiej sprawdza się przy koinfekcjach
woks

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 11:28 am

Postprzez Anna56 » Czw Cze 16, 2011 3:53 pm

Metoda ELISA to inaczej test immunoenzymatyczny lub immunoenzymosorbcyjny. Pozwala on na wykrycie antygenu przy pomocy przeciwciał oraz na rozpoznanie przeciwciała za pomocą danego antygenu. Metoda ELISA dostarcza dodatkowe informacje o chorobie. Wykryta obecność samych przeciwciał IgM wskazuje, że pacjent pierwszy raz przechodzi zakażenie danym drobnoustrojem. Z kolei obecność przeciwciał IgG świadczy o kolejnym zakażeniu.
Test ELISA identyfikuje przeciwciała IgG i IgM w surowicy pacjenta. W diagnostyce boreliozy badania ELISA są stosowane, choć nie zawsze są one jednoznaczne. Czasami zdarza się, że test wykrywa obecność ciał IgM, a wyniki na IgG są ujemne. Okazuje się bowiem, że metoda ELISA nie daje informacji o dynamice zmian immunoglobin.
Anna56

Dołączenie: Śro Cze 15, 2011 12:15 pm

Powróć do Diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości