Jakie badanie zrobić?

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

Jakie badanie zrobić?

Postautor: baszek » pt lip 22, 2011 9:30 am

Witam
Jakieś 3 lata temu miałem bolerioze - pojawił się rumień po kleszczu. Brałem jakieś antybiotyki chyba przez miesiąc -- po skończeniu zostawiłem tą sprawę w spokoju. Obecnie nie mam żadnych zauważalnych objawów - chyba jestem zdrowy :-), jednak chciałbym przeprowadzić jakieś badania, żeby upewnić się że wszystko jest ok.

Właściwie to moje leczenie przebiegało następująco:
1. Dostałem jakieś antybiotyki na tydzień - przepisane u jakiegoś doktora w pobliżu, gdzie przebywałem
2. Gdy wróciłem do domu, lekarz do którego zwykle chodzę przepisał jednak jeszcze na miesiąc jakiś antybiotyk

Pomiędzy punktem 1 i 2 zrobiłem jeszcze badanie IgM, które wyszło następująco:
Borelia IgM Euroline WB
Antygen p 83 kDa ujemny
Antygen p 39 kDa ujemny
Antygen p 31 kDa ujemny
Antygen p 30 kDa ujemny
Antygen p 25 Kda. OspC słabo dodatni
Antygen p 21 kDa ujemny
Antygen p 19 kDa ujemny
Antygen p 17 kDa ujemny
Wniosek: WYNIK GRANICZNY

Teraz chciałem się dowiedzieć jakie testy przeprowadzić by dowiedzieć się czy zostałem wyleczony? Jeszcze raz zrobić ten IgM ?
baszek

Re: Jakie badanie zrobić?

Postautor: kier » pt lip 22, 2011 7:25 pm

Badanie western blot powinno wykonywać się w obydwu klasach, dodatnie lub graniczne IgM może świadczyć o świeżym zakażeniu lub o reinfekcji po okresie remisji nawet po kilku lub kilkunastu latach od zakażenia, dodatnie IgG świadczy o przewlekłej infekcji.
Zrób western blot w obydwu klasach.
kier

Re: Jakie badanie zrobić?

Postautor: baszek » pt lip 22, 2011 7:48 pm

Czyli samo IgM nie wystarczy ? Ja biedny student jestem a w dwóch klasach to ze ~180zł bym musiał chyba dać?
baszek

Wróć do Diagnostyka