Muchy końskie przenoszą też boleriozę !!!

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

Muchy końskie przenoszą też boleriozę !!!

Postautor: RAFALMARSZELEWSK » ndz lip 03, 2011 9:19 pm

Jakiś czas temu moją sąsiadkę ugryzła końska mucha , gdzie po jakimś czasie zachorowała na Boleriozę ! Miałem się na baczności gdy po jakimś czasie ugryzła mnie też taka mucha , ślad po ugryzieniu był identyczny jak po kleszczu. Czerwony rumień z guzkiem na środku , lekko swędzący. Po dwuch tygodniach zacząłem się źle czuć , drętwienie pleców potem zapalenie ucha , garda i porażenie nerwów czaszkowych. Dotyk górnej prawej strony głowy sprawiał że czułem ból jak by prąd płynął mi przez głowę. Później zacząłem się czuć senny słaby tak jak bym miał zemdleć , czasami miałem wrażenie jak bym nie był sobą jak bym się najarał czegoś. Obecnie jestem w trakcie leczenie . Co dalej czas pokarze !!! Czy ktoś z was miał podobną sytuacje ?
RAFALMARSZELEWSK

Re: Muchy końskie przenoszą też boleriozę !!!

Postautor: kier » pn lip 04, 2011 6:44 am

Mogą to być nie tylko muchy końskie, ale i meszki, także komary mogą przenosić bakterie boreliozy. Należy uważać na ptaki, szczególnie na gołębie, które często są nazywane "latającymi szczurami".
Bardzo dużo zakażeń przez muchy jest na Bawarii w Niemczech.
Zgroza.
kier

Postautor: RAFALMARSZELEWSK » pn lip 04, 2011 7:34 am

No ładnie to dlaczego w Polsce tylko mówi się o boleriozie od kleszczy? Dlaczego nie ostrzegają o innych stworach przenoszących tę chorobę ? W ostródzie aby dostać się do specjalisty od boleriozy trzeba czekac 3 miesiące w kolejce - czy to normalne?
RAFALMARSZELEWSK

Postautor: Anna56 » pn lip 04, 2011 10:19 am

Jeżeli do specjalista leczący wg ILADS to niestety dość normalne,ze trzeba długo czekać,ale zawsze masz alternatywę,aby pójść do innego specjalisty np w Katowicach.Poczytaj o tym na forum.
To interesujące a zarazem zatrważające,ze tym dziadostwem można sie zarazić od muchy końskiej również...Ehhh i jak tu wychodzić z domu?Pozdrawiam
Anna56

Postautor: RAFALMARSZELEWSK » pn lip 04, 2011 11:42 am

Do Katowic za daleko bliżej mam Olsztyn ale tam tez aby się leczyć szybko to tylko prywatnie za kasę , NFZ nawet nie chce refundować badań krwi na boleriozę w Olsztynie u Was też tak jest?
RAFALMARSZELEWSK

Postautor: Anna56 » pn lip 04, 2011 2:24 pm

No niestety nie dość ,ze ciężko się to choróbsko zwalcza to jeszcze pochłania ono nie tylko zdrowie ale i budżet...:( Koszt wizyty u specjalisty to około200zl,przy czym na jednej sie nie kończy,do tego koszta badań,antybiotyków,probiotyków...A NFZ ma nas gdzieś,najłatwiej udawać,ze problemu nie ma,mimo,ze są nas dziesiątki tysięcy zarażonych.Ehhh życie...
Anna56

Postautor: sub » pn lip 04, 2011 3:54 pm

ale za to sie sanepid interesuje namierzyli mnie w moim miescie ;d ^^
sub

Postautor: RAFALMARSZELEWSK » pn lip 04, 2011 6:04 pm

Co ma znaczyć że sanepid Ciebie namierzył ? :) Wicie jak ktoś sam nie dojdzie do wniosku ze może to bolerioza niszczy jego organizm to lekarze leczą całkowicie na co innego :) A już tym bardziej starszym osobom wcisną kit że to starość :) Mam znajomego co dostał zapalenie opon mózgowych ale od czego nikt nie wiedział , a kto powinien pomyśleć ze to od kleszcza lub tp? Można by pisać i wytykać setki błędów polskiej służby zdrowia :( Ale co zrobić ? :(
RAFALMARSZELEWSK

Postautor: sub » pn lip 04, 2011 7:48 pm

W sprawie boreliozy w Polsce niestety jest ciemnogrod. Moj lekarz stwierdzil borelke i zglosil wyslali pismo z prosba o telefon, zrobili wywiad ze mna bo prowadza jakies swoje statystyki w sanepidzie. Moze cos to da jesli beda mieli zgloszenia o zachorowalnosci wieksze i cos ruszy predzej czy pozniej poki co jest jak jest niestety ;(
sub

Wróć do Przedstaw się