Czy to borelioza??

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

Czy to borelioza??

Postautor: robinia » pt lip 22, 2011 12:38 pm

Miesiąc temu złapałam kleszcza. Nie wiem jak długo był wbity, bo wieczorem oglądałam się bardzo dokładnie i myłam, a rano znalazłam go na brzuchu. Kleszcz nie wyglądał na żywego, był mały i nieruchawy i łatwo wyszedł, ale miejsce w koło było zaczerwienione. W ciągu kilku dni zagoiło i się została tylko mała, brązowa plamka. Wczoraj, po miesiącu od tamtego czasu z gładkiej, brązowej plamki zrobiła się czerwona, lekko swędząca grudka. Póki co nie powiększa się. Byłam z tym u lekarza, ale nie potrafił powiedzieć nic sensownego. Zapisał mi Augmentin na 5 dni, ale to z powodu gardła, bo mam bardzo duże migdały i dał skierowanie do poradni chorób zakaźnych.
Czy możecie mi poradzić co dalej?? Czy powinnam brać ten antybiotyk dłużej niż te 5 dni? Czy to może być borelioza albo jakaś inna cholera?? A zapomniałam jeszcze napisać, że jakiś tydzień temu (może 10 dni) miałam jeden dzień takie złe samopoczucie - byłam osłabiona i czułam się jak przy jakiejś infekcji wirusowej. Ale nie miałam temperatury i następnego dnia wszystko już było ok. W zasadzie od tego czasu z tym gardłem ma coś nie tak i dlatego lekarz dał mi ten antybiotyk.
Czy to wszystko może mieć coś wspólnego z tym cholernym kleszczem??? Bardzo proszę o radę.!
robinia

Re: Czy to borelioza??

Postautor: kier » pt lip 22, 2011 5:35 pm

Witam.
Jeżeli kleszcza miałaś miesiąc temu, to zrób jak najszybciej badanie na obecność przeciwciał, najlepiej jak zrobisz Western blot w klasie IgM i IgG.
Antybiotyk przez 5 dni to za mało, przez ten okres nie wyleczysz i nie zaleczysz boreliozy - o ile zostałaś zainfekowana.
Pozdr.
kier

Wróć do Diagnostyka