Profilaktyczne podanie antybiotyku??

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

Profilaktyczne podanie antybiotyku??

Postautor: robinia » pt lip 22, 2011 6:58 pm

Czy podanie antybiotyku zaraz po ugryzieniu kleszcza ma sens?? Czy to faktycznie jest w stanie uchronić przed zarażeniem?? Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii????????
robinia

Re: Profilaktyczne podanie antybiotyku??

Postautor: kier » pt lip 22, 2011 7:17 pm

Ja uważam, że ma sens, będziesz je brała przez 2 tyg. i koniec, jak choroba się rozwinie to będziesz brała antybiotyki przez miesiące lub może lata.
kier

Postautor: robinia » pt lip 22, 2011 9:42 pm

Ale jaka dawka ma wtedy sens?? w USA zaleca się podanie jednorazowo dobowej dawki doxycykliny dla dorosłych i amoxycykliny dla dzieci. W Polsce nie ma żadnych wytycznych i wszystko zależy od lekarza na jakiego się trafi.
robinia

Postautor: kier » sob lip 23, 2011 4:02 pm

Najgorszym wyjściem jest nic nie robić.
Bakteria boreliozy dzieli się co 24-72 godz. antybiotyki bakteriobójcze działają wówczas gdy bakteria się dzieli, tak więc po ukąszeniu antybiotyk musi być obecny przez kilka cykli dzielenia.Gdy upłynęło dużo czasu od zakażenia należy zastosować antybiotyki wewnątrzkomórkowe, bakteria boreliozy umiejscawia się w tkankach i w ukł.nerwowym. Tylko na początku zakażenia jest w płynach i wtedy najszybciej można ją zabić.
kier

Postautor: robinia » sob lip 23, 2011 9:32 pm

Czyli byłby sens podania antybiotyku zaraz po złapaniu kleszcza, prawda?? sama już nie wiem, co o tym myśleć
Własnie wczoraj moje dziecko lat 12 przebywające na obozie na Mazurach złapało kleszcza. Ktoś mu nieumiejętnie go wyjmował i została głowa. W końcu pojechali do ośrodka zdrowia, gdzie wydłubali mu te resztki i zapisali antybiotyk na 6 dni. Dobrze, ze bierze ten antybiotyk, czy też nie??????
robinia

Postautor: kier » ndz lip 24, 2011 10:46 am

Witam.
Antybiotyk przepisał dziecku lekarz, uważam ,że była to rozsądna decyzja, musisz jednak obserwować co się z dzieckiem dzieje, czy są jakieś niepokojące objawy - nerwowość, nocne przebudzenia, wahania nastroju, brak koncentracji itp. rumień może być i nie musi.
Pozdr.
kier

Postautor: robinia » ndz lip 24, 2011 6:58 pm

Objawy które opisałeś świetnie pasują do wieku dojrzewania, w który własnie wchodzi mój syn. :(
Czy powinnam kontynuować to leczenie po jego powrocie z wakacji?? Czy powinnam zrobić mu badanie Wester-Blot i kiedy??
robinia

Postautor: kier » ndz lip 24, 2011 7:16 pm

Znasz najlepiej swoje dziecko, myślę że potrafisz dostrzec różnice w zachowaniu, kilkanaście dni terapii antybiotykiem nie zdemoluje jego organizmu, a może ustrzec przed groźnymi następstwami.
Pytasz o doświadczenia. Ja w wieku 11 lat zostałem ugryziony, w ciągu 6 tygodni choroba tak się rozwinęła, że trafiłem nieprzytomny do szpitala, przez 7 tygodni byłem na debecylinie, streptomycynie i penycylinach doustnych, teraz leczę przewlekłą boreliozę, zbyt późno rozpoznaną ( gdy byłem dzieckiem nie znano boreliozy).
Badania możesz zrobić 3-4 tyg. po ukąszeniu, wcześniej nie ma sensu.
Pozdr.
kier

Wróć do Diagnostyka