Czy to borelioza ?

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

Czy to borelioza ?

Postautor: Ennevrinn » wt wrz 20, 2011 6:46 pm

Witam. 6 lipca zostałem ukąszony przez kleszcza. Został usunięty dzień później, jednak główka siedziała tydzień. Jakieś 2-3 tygodnie później miałem bóle głowy cały dzień, odkąd wstałem. 9 sierpnia zostały mi zrobione testy na boreliozę. I oto wyniki

IgG - 5,9
IgM - 0,9

w obu skala to

<9 - ujemne
10-11 - wątpliwe
11< - dodatnie

Było to zwykłe badanie krwi z Synevo. Jednak ostatnio (3-4 dni temu) boli mnie znów głowa i dzisiaj boli mnie staw w łokciu. Czy możliwe, aby badanie źle wyszło ? Czy może być to jednak borelioza ? Proszę o odpowiedź i pomoc, pozdrawiam.
Ennevrinn

Re: Czy to borelioza ?

Postautor: kier » wt wrz 20, 2011 7:18 pm

Pytanie, czy miałeś rumień ?
Niestety, nie wykluczone, że złapałeś boreliozę, być może również pasażerów na gapę ( koinfekcje ).
Badania ELISA mają duży margines błędu, nie są zbyt dokładne. Najprawdopodobniej, kiedy infekcja się rozwinie mogą coś wykazać.
Na podstawie posiadanych wyników raczej nie możesz liczyć na leczenie, radził bym Ci jednak udać się do lekarza i przedstawić mu swoje objawy, może da się przekonać do leczenia.
kier

Postautor: Ennevrinn » śr wrz 21, 2011 7:43 am

Do lekarza chorób zakaźnych czy zwykły rodzinny mógłby przepisać ?

Nie, nie miałem rumienia. Po ukąszeniu kleszcza została tylko taka malutka czerwona plameczka. Czyli mam pójść do lekarza, powiedzieć o objawach i poprosić o przepisanie antybiotyku ? Jeżeli odmówi, i stwierdzi, że świruję, że wmawiam sobie chorobę (słyszałem o takich przypadkach) to co mam robić ? Jeszcze pytanie następujące: chodzę do neurologa z tą głową i możliwe, że będę miał robiony rezonans magnetyczny. Czy to badanie może wykazać, że te bóle powodują bakterie odpowiedzialne za boreliozę ? Wyczytałem na tym forum, że prąd o odpowiedniej częstotliwości przeprowadzony przez ciało zabija bakterie. Czy można spróbować od razu zapisać się do lekarza, który ma taki sprzęt i właśnie nim spróbowałby zabić bakterie Borella ? I ostatnie pytanie: jakie są dokładniejsze i wiarygodniejsze badania na boreliozę i jak jest z ich dostępnością ?
Ennevrinn

Postautor: kier » śr wrz 21, 2011 9:33 am

Połowa zakażonych nie miała rumienia, nie wiem czy lekarz uzna to za argument.
Rezonans magnetyczny może w Twoim przypadku wykazać zmiany, ale nie przyczyny, a przyczyn może być wiele ( np. choroby demielenizacyjne ) tak więc przyczynę zmian w muzgu trzeba szukać w badaniach przesiewowych. Jedną z przyczyn moga byc zaawansowane choroby infekcyjne ( np.kiła trzeciorzędowa ) lub długotrwała nieleczona borelioza. Jeżeli w Twoim przypadku bóle pojawiły się po ugryzieniu kleszcza, to raczej zmian w muzgu nie będzie, przynajmniej nie na tym etapie. Ale rezonans koniecznie zrób.
Wydaje mi się, że powinieneś poprosić lekarza o antybiotyk np. na 3 tygodnie w dawce 2x200 unidox.

Co do urzadzeń generujących prądy zabijające bakterie - dla twojego dobra - zapomnij o tym, jest to po prostu wyciąganie kasy. Ale decyzja należy do Ciebie.
Możesz zrobić badanie krwi na p.ciała Western blot w obu klasach, niestety są drogie i nierefundowane.
Napisz jak idzie leczenie.
Pozdr.
kier

Postautor: Ennevrinn » śr wrz 21, 2011 3:03 pm

Ok, dzięki wielkie za porady. Minął ponad miesiąc, powtórzę badanie. Może coś wykaże. Przy okazji poproszę o ten antybiotyk. Mam jeszcze pytanie. Czy jeżeli to nie jest wina boreliozy, ten antybiotyk mi zaszkodzi ? I czy może go przepisać zwykły lekarz rodzinny ? Lekarz od chorób zakaźnych, powołując się na wcześniejsze wyniki, stwierdził, że wmawiam sobie chorobę itd.
Ennevrinn

Postautor: kier » śr wrz 21, 2011 3:50 pm

Antybiotyk może Ci przepisać rodzinny, nie zaszkodzi Ci jeżeli będziesz brał probiotyki i przestrzegał diety bezcukrowej- zero słodyczy, zero alkoholu. Przed stosowaniem przeczytaj ulotkę.
kier

Wróć do Diagnostyka