Interpretacja wyników badań

Które warto robić i jak często

Interpretacja wyników badań

Postautor: ortofus » sob mar 06, 2010 4:33 pm

Mam serdeczną prośbę.

Oto wyniki badań ELISA mojej mamy:

IgG 9,6j
IgM 11,7j

ujemny <9j
wąpliwie dodatni 9,1-10,9j
nisko dodatni 11-20j
wysoko dodatni 21-30j
b.wysoko dodatni <30j

W szpitalu powiedzieli, że wynik jest wątpliwy i trzeba zrobić tą drugą metodą. Również wyszedł wynik wątpliwy, praktycznie na granicy, ale jeszcze mama nie dostała tego wyniku do domu (zażądała go). Jest coraz gorzej. Objawy: ból tylnej części głowy, zaniki mięśni, niedowłady, problemy ze wzrokiem, braki sił, problemy z chodzeniem. Psychicznie jest tragicznie. Proszę o pomoc w kwestii interpretacji tych wyników. Czy mogą one oznaczać chorobę? Bo w szpitalu kazali przyjść za 6 tygodni na powtórzenie, ale 6 tygodni to teraz szmat czasu, a stan jest na prawdę ciężki. Do kogo się udać? Proszę o odpowiedź
ortofus

Re: Interpretacja wyników badań

Postautor: wojtekkk » sob mar 06, 2010 8:08 pm

Elisa jest jak rzut monetą dlatego nie ma się co sugerować tym badaniem.
Objawy są bardzo charakterystyczne dla boreliozy, powiedz proszę czy mama pamięta ugryzienie kleszcza, jeśli tak to jak dawno to było
wojtekkk

Postautor: admin » sob mar 06, 2010 10:36 pm

Faktycznie objawy bardzo charakterystyczne. Proponuje jak najszybciej zrobic Western Blot lub PCR do tego koinfekcje no i obowiązkowo wizyta u lekarza leczącego borelioze a nie wciskającego ludziom, że są zdrowi.
admin
Administrator

Postautor: ortofus » ndz mar 07, 2010 12:43 pm

Mama nie zauważyła w zasadzie ugryzienia, ale podejrzewa, że to mogło się stać ok 3,5 roku. Miała wtedy coś w rodzaju rumienia pod szyją, ale nie jest pewna czy to po ugryzieniu. Jak napisałem miała też tę drugą metodę (chyba to był Western Blot, ale nie mamy jeszcze u siebie wyniku) i wyszło praktycznie na granicy. Co więcej 2 lata temu mama miała operację wszczepienia implantu do kręgosłupa. Odtąd pojawiły się problemy z połykaniem. Sami teraz nie wiemy czy ta operacja a może błąd operującego czegoś nie uszkodził. Inne objawy to opadnięcie mięśni, szczególnie w jamie ustnej, całej twarzy, ręki, brak siły w chodzeniu, problemy z widzeniem, ból zębów, drżenie ciała. Lekarz zakaźny uderzył tylko mamę w plecy, podniósł nogę i powiedział, że ma się zgłosić za 6 tygodni na powtórkę wyników.
ortofus

Postautor: wojtekkk » ndz mar 07, 2010 1:20 pm

ja bym się skonsultował z lekarzem leczącym wg ILADS, nie wszystko co się rusza to borelioza jednak jeśli podejrzewacie ugryzienie kleszcza to warto by zbadać ten kierunek, jeśli potrzeba to mogę podesłać namiary na lekarza na pw lub @
wojtekkk

Postautor: admin » ndz mar 07, 2010 1:36 pm

Ja również jestem daleki od popadania w kleszczową paranoje ale objawy tak jak pisałem są mocno boreiozowe, jeśli podejrzewacie faktycznie boreliozę to proponuje wykonanie western blota po wcześniejszej "prowokacji" citroseptem lub tinidazolem(15 dni). Samo pogorszenie samopoczucia po citrosepcie może już pokazać, że to prawdopodobnie borelioza.
Na waszym miejscu wybrałbym właśnie wariant z citroseptem ponieważ można go dostać bez recepty, po 2 tygodniach krew na WB no i będzie odpowiedź czy to borelioza(prywatnie badanie w obu klasach to koszt około 200zł).
admin
Administrator

Postautor: ortofus » ndz mar 07, 2010 1:41 pm

Dzięki bardzo za rady, wojtekkk, jeśli możesz podaj namiary na lekarza, byłbym wdzięczny
ortofus

Postautor: wojtekkk » ndz mar 07, 2010 11:05 pm

na pw masz adresy lekarzy z którymi miałem kontakt.
w razie czego pisz to postaram się coś podpowiedzieć-o ile będę potrafił :)
wojtekkk

Wróć do Badania kontrolne