Podejrzewam ze choruje na borelioze

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

Podejrzewam ze choruje na borelioze

Postautor: Mija » pn paź 31, 2011 11:45 pm

Witajcie, nie jestem do konca pewna czy to borelioza, wnioskuje to po swoich "dziwacznych " jak je nazywam objawach ktorych nigdy wczesniej nie mialam.
Zaczne od tego ze mieszkam w Anglii , pod koniec sierpnia wykrylam u siebie guza w piersi, wizyta u lekarza, potem specjalista , potem USG, biopsja i czekam na wyniki ktore maja byc 8 listopada.
Od 2 tygodni czuje sie przedziwnie , zaczelo sie od bolu w okolicy slinianek , uciskajacego bolu, zaczelam dotykac okolice uszu, mam powiekszone wezly chlonne zaraz pod uszami , te wezly zaczely mnie bolec, rozpierac, potem doszlo sciskanie szczeki, potem to przechodzi za uszy potem sciska mnie w skroniach, sciska mnie tez glowa, kark mi sztywnieje, bola mnie ramiona, zakluwaja uszy, czasem zaboli mnie gardlo , sciska mnie to gardlo jakbym sie dusila, przechodzi jak nabiore powietrza i jakby odetchne , czuje sie czasem jak pijana, czuje tez ze jestem ale jestem nie obecna jakby za mgla, te wszystkie objawy pojawiaja sie w ciagu dnia kilkanascie razy, temperature mam 37 stopni .Bola mnie tez wezly chlonne w pachwinach i wiem ze mam powiekszone wezly chlonne pod pachami bo tak wyszlo na USG piersi.
Bylam u lekarza , sprawdzil moje uszy i gardlo , wszystko w porzadku , odczekalam dwa dni , poszlam do innego lekarza, powiedzial ze wszysko jest w porzadku ze pewnie to wirus.
Przez jakis czas zwalalam to na stres spowodowany tym guzem w piersi , juz wmawialam sobie ze mam przerzuty, ale potem pomyslalam ze nie mialabym tak dziwnych objawow, zaczelam szukac w internecie, myslalam ze to moze toksoplazmoza bo mam kota, no i teraz po przeczytaniu objawow boreliozy pasuje mi na to ze ja mam, nie pamietam u siebie ostatnio kleszcza, chociaz w lesie na grzybach bylam we wrzesniu, pamietam ze jako dziecko mialam kleszcza 2 lub 3 razy , ale z tego co juz zdazylam wyczytac ta choroba moze w czlowieku siedziec i kilkanascie lat.
Jutro znow ide do lekarza, powiem o moich przypuszczeniach , poprosze o badanie krwi, ale boje sie ze jak ono nic nie wykryje , ze nikt tego dalej sprawdzal nie bedzie .
Mija

Re: Podejrzewam ze choruje na borelioze

Postautor: kier » czw lis 03, 2011 12:50 pm

Zrób koniecznie badania, ból węzłów chłonnych może oznaczać infekcję, tylko jaką.
Możliwe, że może to być borelka.
kier

Postautor: Mija » czw lis 03, 2011 10:29 pm

Dziękuje za odpowiedz, byłam u lekarza, powiedziałam ze mam podejrzenia co do 3 chorób które mogę mieć, czyli boreliozy, toksoplazmozy i jednej której nazwy po polsku nie znam a po angielsku nazywa sie glandular fever, a lekarz na to ze jego zdaniem nie mam żadnej z nich i taka z nimi gadka.
Nie dałam sie zbyc i poprosiłam o badania krwi, wiec skierował mnie z łaska na badanie w kierunku glandular fever, toksoplazmozy, funkcjonowania wątroby, morfologie jeszcze coś tam ale na borelioze nie , w poniedziałek bedą wyniki, jak nic z tych badań nie wyjdzie a ja nadal będę sie tak czuła to go udusze jak mnie nie skieruje na ta borelioze.
Mija

Postautor: michal.pirat » sob lis 05, 2011 9:41 am

Na borelioze możesz sama poprosić, nie potrzeba od lekarza, płacisz 5 dyszek i już
michal.pirat

Postautor: Mija » sob sty 21, 2012 11:13 am

Witajcie, a ja dalej nie wiem co mi jest , wezly chlonne nadal powiekszone i bolace ( za uszami, w pachwinach i pod pachami) wyczulam wczoraj nastepny powiekszony wezel podzuchwowy.
Niektore z wczesniejszych objawow przeszly , tak jak zawroty glowy, czy te cisniecia karku, ale mam inne ktore doszly, tak jak uderzenia goraca w nocy, dzwonienie w uszach , bole stawow, bole plecow, albo bol nogi , jak usiade na podlodze to potem kuleje bo boli mnie lewa noga, dalej problemy z koncentracja, zapominanie slow , mieszkam od 18 lat w Anglii i mowilam biegle po angielsku teraz mam czasem trudnosci z wyslowieniem sie , z reszta po polsku tez wyslilam sie zeby normalnie budowac zdanie .
Najbardziej martwia mnie te wezly chlonne ktore bola , a skora pod pacha boli jakbym miala uczulenie na dezodorant , przestalam go uzywac ale dalej boli wiec to nie od dezodorantu.
Zaczynam sie martwic ze choruje na ziarnice, ale z tego co czytam przy ziarnicy wezly chlonne nie bola , ide we wtorek do lekarza prosic o skierowanie na biopsje wezla chlonnego , jak wynik niczego nie potwierdzi to bede cisnela o skierowanie na borelioze.
Mija

Postautor: kier » sob sty 21, 2012 12:53 pm

Witam.
Robiłaś jekieś konkretne badania ?
kier

Postautor: Mija » sob sty 21, 2012 1:28 pm

Cześć, robiłam badania na toksoplazmoze, mononukleoze, Celiaki, żelazo, magnez, ogólna morfologia,wątrobę, nerki, wszystkie wyniki są dobre .
Mija

Postautor: Mija » sob sty 21, 2012 1:39 pm

Z listy objawów boreliozy która znalazłam w necie mam te które zaznaczylam kropka, to chyba sporo.

.gorączka, poty, dreszcze, fale gorąca z nieznanych powodów,
zmiana masy ciała (przybranie lub utrata wagi) z nieznanych powodów,
.zmęczenie, ociężałość, słaba wytrzymałość,
.wypadanie włosów z nieznanych powodów,
.nabrzmiałe gruczoły: które obszary,
.bóle gardła,
bóle jąder / bóle bioder,
nieregularna menstruacja z nieznanych powodów,
nieoczekiwane wytwarzanie mleka, bóle piersi,
podrażniony pęcherz lub zakłócenie jego działania,
utrata sprawności seksualnej lub utrata libido,
.bóle żołądka,
.zmiana czynności jelit (zatwardzenie lub rozwolnienie),
.bóle w piersiach lub obolałe żebra,
krótki oddech, kaszel,
palpitacje, bloki serca, skoki pulsu,
problemy ze szmerami w sercu, zastawkami,
.bóle, obrzmienia stawów (które stawy)
sztywne stawy, szyja, kark,
.bóle i kurcze mięśni,
.tiki mięśni twarzy, innych mięśni,
.trzeszczenie szyi, jej sztywność, ból
kłucie, utrata czucia, palenie, przeszywające bóle,
paraliż twarzy (paraliż Bella),
.wzrok: podwójne rozmyte widzenie, częste czarne plamy, nadmierna wrażliwość na światło,
.słuch: dzwonienie, bóle uszu, nadwrażliwość na dźwięki,
.nasilona choroba lokomocyjna, zawroty głowy, utrata równowagi,
lekkomyślność, otumanienie,
.chaos, trudności z myśleniem,
.problemy z koncentracją, czytaniem
.zapominalstwo, słabsza pamięć,
pogorszenie orientacji, gubienie się, chodzenie w niewłaściwe miejsca,
.problemy z wymową, bloki słów, kłopoty z pisaniem (więcej błędów),
zmiany nastroju, drażliwość, depresja,
.za długie lub za krótkie "złe" spanie, sen przerywany, wczesne budzenie się,
nadmierna reakcja na alkohol i pogorszenie się "kaca" po alkoholu.
Mija

Postautor: kier » sob sty 21, 2012 6:24 pm

Witam.
Można by powiedzieć, książkowe objawy boreliozy, musisz koniecznie zrobić badania, najlepiej western blot.
Pomyśl też o tarczycy, zbadaj poziom TSH, może tu jest problem.
W Poznaniu w CBDNA robią badania na boreliozę z rozbijaniem kompleksów immunologicznych, jest to szansa dla tych, u których badania wychodzą negatywnie.
kier

Postautor: Mija » sob sty 21, 2012 8:45 pm

Dziekuje ci bardzo za odpowiedzi :)
Mija

Wróć do Przedstaw się