neuroborelioza

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

neuroborelioza

Postautor: neurob90 » czw sty 26, 2012 8:36 pm

Witam bardzo serdecznie, około 1,5 m-ca temu zdiagnozowano u mnie porażenie nerwu twarzowego (Bella). Ok 10 lat temu coś ugryzło mnie w lesie (samego kleszcza nie pamiętam, raczej 'małego pajączka') - pamiętam tylko, że długo utrzymywał się rumień na nodze ( ~~ m-ca?). Nie byłem wtedy w ogóle leczony. Neurolog po przedstawieniu tych informacji skierował mnie na konsultacje do lekarza w szpitalu zakaźnym. Dziś zgłosiłem się do szpitala i postępowanie było dla mnie szokiem: wkłucie lędźwiowe i badanie na podstawie płynu mózgowo - rdzeniowego ( ~~ 3 dni hospitalizacji!) + leczenie szpitalne (?!) na ewentualność potwierdzenia podejrzeń. Ponieważ nigdy nie byłem hospitalizowany na dzień dzisiejszy zrezygnowałem z leczenia. Czy istnieją inne skuteczne metody diagnostyki neuroboreliozy? Czy leczenie neuroboreliozy musi odbywać się w warunkach szpitlnych? Błagam o pomoc (podzielenie się ew. doświadczeniami)
neurob90

Re: neuroborelioza

Postautor: kier » pt sty 27, 2012 8:43 am

Witam.
Wkłucie lędźwiowe jest bardzo niebezpieczne, można uszkodzić nerwy.
Ale istotne jest to, że nic nie wnosi do leczenia, wiarygodność badania w przewlekłej boreliozie to ok.10 %.
Na Twoim miejscu nie zgodziłbym się na ten zabieg, zrób badanie western blot z krwi obwodowej, jeżeli wynik wyjdzie pozytywny powinni Cię na tej podstawie przeleczyć w szpitalu. najlepiej zgłoś się do lekarza ILADS,
Polecam lekarza z Bytomia, wykonuje badania i leczy.
http://www.wielkoszynski.webity.pl/gabinet/bytom-ul/
Pozdr.
kier

Wróć do Diagnostyka