Witam

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

Witam

Postprzez magda83 » Pią Lip 09, 2010 1:38 pm

Witam serdecznie, trafiłam na forum z powodu choroby taty. Zrobilismy badanie na borelioze i dziś dostalismy wyniki: anaplasma phagocytophilum - dodatni, reszta ujemna (panel infekcji odleszczowych) czy ktoś mógłby mi powiedzieć dokładnie co to znaczy???czy mam robic jakieś dodatkowe badania?? bardzo prosze o radę. pozdrawiam. Magda
magda83

Dołączenie: Pią Lip 09, 2010 1:32 pm

Re: Witam

Postprzez wojtekkk » Pią Lip 09, 2010 6:14 pm

a są objawy? pamiętacie ugryzienie kleszcza? był rumień?

rozumie, że borelioza wyszła również negatywna? jakie to było badanie?

przepraszam za tyle pytań ale inaczej sie nie da;)
wojtekkk

Dołączenie: Sob Mar 06, 2010 1:47 pm

Postprzez magda83 » Pon Lip 12, 2010 5:51 am

tak,objawy są. lekarze stwierdzili stwardnienie boczne zanikowe ale ta choroba jest często mylona z boreliozą. robiliśmy badania w centrum dna w poznaniu - panel odkleszczowy.objawy od kilku lat w sumie.bóle stawów, drżenie mięśni teraz doszło.kleszcz był w okolicy kręgosłupa,rumień też. w całym panelu tylko ta bakteria wyszła pozytywnie
magda83

Postprzez mariner » Pon Lip 12, 2010 6:40 am

proponuje wizytę u lekarza leczącego wg ILADS, prawdopodobnie zaproponuje Wam leczenie próbne i zobaczycie czy będzie reakcja na abx
pomimo badania - zrobiłbym jeszcze western blota po uprzedniej "prowokacji" citroseptem bądź tinidazolem ale to też lepiej skonsultować z lekarzem, który zna się na rzeczy
mariner

Dołączenie: Nie Lis 01, 2009 8:56 pm

Postprzez wojtekkk » Pon Lip 12, 2010 8:33 am

borelioze leczy się przede wszystkim na podstawie objawów jednak warto jest robić badania, mi osobiście pcr wychodził zawsze ujemy na tomiast wb był mocno dodatni dlatego trzeba zrobić jeszce to badania
najlepiej 14 dni przed brać citrosept(jest bez recepty), mi np po nim samym zdecydowanie nasiliły się objawy a badania potwierdziły boreliozę a później do lekarza...;)
wojtekkk

Postprzez magda83 » Wto Lip 13, 2010 1:34 pm

ale jaki konkretnie test mam zrobić?? znowy ten panel odkleszczowy?? czy WB??ile tego citroseptu??? przed zrobieniem tego panelu tata brał citrosept przez 4 dni
magda83

Postprzez wojtekkk » Wto Lip 13, 2010 8:47 pm

Chodzi o western blot w obu klasach(igm i igg) jednak jeśli naprawdę są objawy to ja bym się konsultował z lekarzem i próbował leczenia testowego a później WB
wojtekkk

Postprzez magda83 » Śro Lip 14, 2010 5:41 am

no ale niestety lekarze w kielcach nawet nie chcą słyszeć o boleriozie, więc podejrzewam że ciężko bedzie znaleść kogoś kto się tym zainteresuje.stwierdzili że to stwardnienie boczne i koniec.
magda83

Postprzez wojtekkk » Śro Lip 14, 2010 7:49 am

Jak ja zachorowałem to w Polsce nie było lekarzy, którzy traktowali borelioze poważnie, teraz jest ich chyba 5... Wystarczy podjechać kilkadziesiąt, może kilkaset kilometrów ale to nie powinien być problem.
Do Warszawy masz 180km
wojtekkk

Powróć do Przedstaw się

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości