Witam na forum

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

Witam na forum

Postautor: admin » śr paź 21, 2009 2:12 pm

Serdecznie witam wszystkich na forum poświęconym boreliozie oraz innym chorobom przenoszonym przez kleszcze. Forum powstało ponieważ uważam, że brakuje w sieci zadbanego miejsca w którym można podyskutować o tej bardzo trudnej pod względem diagnozowania jak i samego leczenia chorobie.

Zapraszam wszystkich chętnych do opisywania swoich przypadków. W razie pytań służę pomocą jako osoba w przeszłości chora a aktualnie wyleczona.
Jak pewnie wiesz standardowe leczenie stosowane w naszym kraju u części osób chorych nie jest wystarczające a lekarze wciskają chorym "zespół poboreliozowy", który jest totalną bzdurą nie mającą swoich podstaw w nauce a w głowach bezradnych lekarzy.
Ja na mój zespół poboreliozowy cierpiałem do momentu rozpoczęcia długiego leczenia antybiotykami. Teraz czuje się bardzo dobrze i postanowiłem choć trochę podzielić się moimi doświadczeniami na temat tej paskudnej choroby, która może dotknąć każdego z nas.
admin
Administrator

Re: Witam na forum

Postautor: mariner » ndz lis 01, 2009 10:07 pm

fajnie, że powstało ładne forum o tej niezbyt przyjemnej chorobie
mariner

Postautor: dorota » czw lis 11, 2010 5:51 pm

Witam,
Właśnie zarejestrowałam sie na formum i już czują się lepiej tzn. w grupie raźniej. Mam stwierdzoną boreliozę. Kleszcza miałam w lipcu ale objawy jakie rejastruję i mnie niepokoją mam od dwóch a może więcej lat (więc moż ten kleszcz był juz wcześniej). Jest to ogólne osłabienie, bóle mięśni i zmęczenie niczym nie uzasadnione. Mam co prawda 40 lat ale bez przesady..... Szczególnie pogarsza mi sie mój stan jak jest lato i wysokie temperatury. Nie wiem czy to jakaś zbieżność. W chwili obecnej czwarty tydzień biorę doxycyklinę. Lekarz ogólny który skierował mnie na badanie (po tym lipcowym kleszczu) nie podejmuje sie dalszego leczynia . Mam skierowanie do zakaźnego ale tak wiele złych zreczy juz czytałam o ich sposobie leczenia..... Miałam namiary (maila) do Pani doktor Werbowy do Krakowa ale nie odpisuje. Może ktoś z Was ma telefon do dobrego lekarza. Może uda mi sie wyleczyć zanim mnie całkiem ta bakteria zeźre ;-) Acha mieszkam w Rzeszowie więc im bliżej tym lepiej. Pozdrawiam.
dorota

Postautor: kier » ndz gru 12, 2010 6:39 pm

Witam.
Od 3 lat próbuję wyleczyć boreliozę, niestety z bardzo miernym skutkiem.Całe leczenie oparte było i jest na antybiotykach. Niestety, dałem sobie wmówić tzw. zespół poboreliozowy, wskutek czego wielokrotnie przerywałem leczenie z wiarą, iż lekarze wiedzą co mówią.Tak więc "dorobiłem" się wielonarządowej boreliozy, łącznie z neuroboreliozą.
A teraz prośba do admina, proszę opisać sposób leczenia, jeżeli nie na forum, to chętnie podam mojego meila.
Jeszcze jedna sprawa.Zbliżają się święta, należy zwrócić uwagę na żywe choinki.
W Niemczech obecnie radzi się aby przed wstawieniem choinki do mieszkania, na 2 dni umieścić ją np. w garażu lub w innym w miarę ciepłym pomieszczeniu na białych prześcieradłach, kleszcze które schowały się pod korą zaczną wychodzić i spadać na prześcieradło.
Pozdrowienia.
kier

Postautor: Dżej » wt sty 04, 2011 10:34 pm

Witam, moja żona od kilku tygodni chodzi po specjalistach, ponieważ ma powiększone węzły chłonne i bóle w pachwinie. Znajoma jej doradziła, żeby odwiedziła lekarza zajmującego się chorobami zakaźnymi. Wynik wykonanego testu z krwi (poziom ufności podobno ok. 80%) okazał się niejednoznaczny. Co robić? Cześć lekarzy (głównie internistów), którzy widzieli ten wynik bagatelizuje sprawę, inni twierdzą, iż trzeba szukać dalej i wskazują na możliwość raka jajnika (http://tojefura.com/rak-jajnika.html). W którym iść kierunku? Bardzo proszę o sugestie.
Dżej

Postautor: kier » czw sty 06, 2011 3:11 pm

Nie bagatelizuj boreliozy.Żona powinna wykonać test Western Bloot. Negatywny wynik testu nie oznacza, że nie ma boreliozy. Z wynikami powinna udać się do lekarza, który leczy tę chorobę. Interniści nie znają dokładnie tej choroby. Sugeruję aby również wykonać testy na obecność p.ciał paranowotworowych. To też jest b.ważne.
Pozdrowienia
kier

Postautor: Baśka65 » pt lut 04, 2011 10:44 pm

Witam!
Boreliozę mam na pewno od kilkunastu lat - oficjalnie potwierdzoną , od kilku. Mam nadzieję, że czegoś się dowiem, albo komuś podpowiem lub w czymś pomogę.
Baśka65

Postautor: basiek » wt mar 01, 2011 2:46 am

Witam! jestem tu po raz pierwszy ,i mam prośbę o pomoc.18 lat temu miałam rumień po kleszczu pamiętam,bo byłam w ciąży i nikt mi nie powiedział że trzeba się leczyć.kilka razy leżałam w szpitalu z powodu przeziębienia złego stanu,osłabienia,wypisywano mnie do domu.Na karcie choroby zawsze to samo:nieżyt górnych dróg oddechowych,tylko biseptol.Od 14 lat leczę się na raka tarczycy,teraz to paskudztwo.Jestem na przerwie po antybiotykach.Lekarz na podstawie ostatnich dolegliwości powiedział że w 100% borelioza.Ostatnio przeziębiłam się antybiotyki nie pomogły,stawy mi spuchły nie mogłam chodzić,pojawił się twardy rumień 4 tygodnie się męczyłam w bólach.Nie wiem co robić,czego oczekiwać.
basiek

Postautor: markus gażnikus » pt maja 27, 2011 5:26 pm

Witam
Mam 63 lata, ale "parę" do niedawna 40 latka. Prawdopodobnie mam boreliozę wtórną, ostatniego kleszcza miałem 4 ry lata temu (mieszkam w lesie). Od 6-7 miesięcy co 3-4 tyg, gorączka 37-38 bóle mięśni, stawów, bóle błądzące od pasa do ramion, podczas wciągania powietrza, szczególnie z tyłu pod łopatkami i pod mostkiem, kaszel, widzenie "zza szyby", za każdym miesiącem objawy pogłębiały się. Lekarz leczył mnie lekami przeciwzapalnymi. w końcu jedna doktor zaryzykowała i posłuchała mojej "diagnozy" podała mi przez 28 dni "Doxyratio M" 200 jednostek raz na 24godz. po 3 dniach objawy ustąpiły.
Do końca kuracji czułem sie dobrze choć ociężały i zmęczony. 4 ry dni po zakończeniu leczenia antybiotykiem, objawy zaczęły powoli wracać jakieś 4-5 dni, po następnych 3 dniach było apogeum, ból w kościach i stawach oraz wędrujący po klatce piersiowej nie do zniesienia. Teraz po następnych 4 rech dniach, wszystko powoli ustaje i właściwie czuję się nieżle, ale jeszcze 20stu "pompek" nie zaryzykuję. Kazano mi zrobić ponowne testy na borelię (poprzedni to na dwoje babka wróżyła robiony w zakaźnym w Warszawie) badanie krwi, prześwietlenie płuc, PSA i elektrokardiogram. Rozumiem, że lekarz potrzebuje "dupokrytki" i osłania się badaniami. Lecz dzięki pani doktor, która uwierzyła moim "bajkom" o objawach boreliozy, teraz jakoś staję na nogi. Mam małą nadzieję, że idzie ku lepszemu.
Rozumiem, że istnieje wielu hipochondryków, którzy udają chorobę ciężką do diagnozy i lekarze nie dowierzają, ale są
granice tego postępowania. Z listy Admina to stwierdzam 60-70 % objawów u siebie.
markus gażnikus

Postautor: marcus72 » pn cze 06, 2011 10:58 am

Witam! Bardzo fajne forum dużo mozna informacji uzyskac na temat boreliozy jak również porad. Moja sytuacja wygląda następująco: 28.05.2011r. złapałem kleszcza najprawdowpodobniej podczas koszenia trawy. umiejscowił się skurkowany w dośc specyficznym miejscu, bo w kroczu w pachwinie. Rumienia nie było tylko lekkie zgrubienie po wyciągnięciu kleszcza, dzisiaj mamy 6.06.11. a tu temperatura od 37 do 39,5 ból gardła ból stawów kolanowych i nadgarstków, i trochę bólu mięśni. Czy to może byc początek boreliozy czy też zwykła angina, gdyż dzień wcześniej wypiłem dobrze schłodzone piwo. Teraz biorę antybiotyk Clacid w płynie,a co mnie czeka to nie wiem.
Prosze o rade.
marcus72

Następna

Wróć do Przedstaw się