Western Blot

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

Western Blot

Postprzez ania9 » Śro Lis 18, 2009 12:28 pm

Czy to badanie jest skuteczne?
W moim mieście jedno laboratorium robi takie badanie w kierunku boreliozy i zastanawiam się czy go nie wykonać.
ania9

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 3:15 pm

Re: Western Blot

Postprzez marta » Śro Lis 18, 2009 8:54 pm

Witam,
Badanie z całą pewnością skuteczniejsze niż Elisa :) No ale wszyscy wiemy jak to jest z tymi badaniami w boreliozie, przed badaniem bierz 14 dni citrosept, będziesz miała większe szanse na wynik pozytywny o ile jesteś chora.
Jeśli WB wyjdzie ujemny to proponuje zrobić RT PCR w poznaniu i oczywiście w razie pozytywnego wyniku koinfekcje:)
marta

Dołączenie: Śro Lis 18, 2009 8:52 pm

Postprzez admin » Pią Lis 20, 2009 3:41 pm

potwierdzam toco napisała koleżanka:)
admin
Administrator

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 8:37 am

Postprzez Naditeri » Śro Wrz 01, 2010 6:11 pm

To nie lepiej od razu RT PCR ?
Naditeri

Dołączenie: Śro Wrz 01, 2010 9:07 am

Postprzez admin » Śro Wrz 08, 2010 3:07 pm

u mnie pcr wychodził -
tylko wb był dodatni przy mocnych objawach

ja myślę, że trzeba robić oba badania jeśli jedno wychodzi negatywnie a mamy podejrzenie, że jest to borelioza
admin
Administrator

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 8:37 am

Postprzez mateusz8721 » Sob Mar 26, 2011 1:20 pm

Witam zrobiłem badanie western blot i igm miałem ujemne we wszystkich pasmach a igg dodatnie we wszystkich pasmach tzn że mam borelioze ?
mateusz8721

Dołączenie: Pon Sty 10, 2011 5:50 pm

Postprzez kier » Wto Mar 29, 2011 4:58 pm

Witam.
Test western blot jest mniej czuły od testu ELISA, ale bardziej specyficzny. Klasa IgM świadczy o świeżym zakażeniu, lub o reinfekcji po okresie remisji, klasa IgG oznacza, iż zakażenie trwa stosunkowo długo-od kilku miesięcy do kilku lat. Wydaje mi się borelioza w twoim wypadku jest pewna. Na twoim miejscu jednak powtórzyłbym badanie w innym laboratorium.
Pozdrawiam.
Pozdr.
kier

Dołączenie: Pon Gru 06, 2010 7:56 pm

Postprzez Gerti » Pon Kwi 11, 2011 9:49 am

Witam,

Mam chyba co najmneij 50% objawów boleriozy:najważniejszez nich to: arytmie komorową, problemy z głebokim oddechem, bóle kaltki piersiowej, tachykardię, bóle kości i stawów kolan,nadgarstkow, palcow u rąk, bóle kregośłupa, łopatki- zwłaszcza przy oddychaniu, osłabienie rąk, wrażenie pogorszenia wzroku, pogorszenie pamięci(ale nadal dobra).

Przeszlam wiele badań- rezonans kręgoślupa, rtg pluc, echo serca, holter ekg, usg brzucha, morfologia, elektorlity i wiele wiele innych.wszystkie poza holterem wychodzą prawidłowo.
Lekarzemóią nerwica, a mnie jakoś trudnow to uwierzyć. OB- 2, CRP także w niskiej normie.Poczatki moich objawów zaczeły się w ciązy.Urodzilam zdrowego, duzego syna.

Rok temu miała testy na boleriozę - oto wyniki:
Elisa:

P-ciała p/Borrelia IgM 29,8 AU/ml

ujemny <18 wątpliwy 18 - 22 dodatni >=22

P-ciała p/Borrelia IgG < 5,0 AU/ml

ujemny <10 wątpliwy 10 - 15 dodatni >=15

Western Blot:

P-ciała p/Borrelia IgM, Western-blot ujemny Testowane są prążki: VIsE, p83, p39 (BmpA), p31 (OspA), p30, p25 (OspC), p21, p19, p17.
VIsE o
P83 o
P39, BmpA o
P31, OspA (+)
P30 o
P25, OspC o
P21 o
P19 o
P17 o

Lekarz odrzucil wobec wyników WB diagnozę Bolerioza....ale może się jednak pomylil?Może to postać przewlekła?
Co jeszcze mogę zbadać.Czy możelekarz miał rację i musze szukać gdzie inadziej?

Bardzo proszę o pomoc- problemy z sercem i oddechem wykańczają:( mnie już psychicznie.

Z góry dziękuję.

Gabrysia
Gerti

Dołączenie: Sob Kwi 09, 2011 5:13 pm

Postprzez Manam » Pią Maj 13, 2011 1:48 pm

Witam,
Gabrysiu, piszesz, że badania robiłaś rok temu. Czy WB również rok temu? Dlaczego nie podajesz IGg - czy nie robione?
W zasadzie to Elisa dodatnia plus objawy przy kontakcie z kleszczem zwykłemu lekarzowi zakaźnikowi powinny wystarczyć do zaaplikowania standardowej miesięcznej kuracji antybiotykiem. Potem z leczeniem jest już znacznie gorzej, szczególnie przy niezbyt wysokich wynikach. Ja bym powtórzył WB w obu klasach. Nie wiem czy Citrosept przy WB coś daje, ale na wszelki wypadek bym przez 2 tygodnie przed badaniami brał. Przy dodatnich wynikach sprawa jest prosta. Trzeba się leczyć. Przed lekarzami chorób zakaźnych muszę Cię ostrzec. Po leczeniu skierowano mnie na test Elisa - wyszedł wątpliwy - do powtórzenia. Potem też usłyszałem "trzeba szukać gdzie indziej" mimo dodatnich wyników WB zrobionego prywatnie.
Pozdrawiam
Manam

Dołączenie: Pią Maj 13, 2011 1:23 pm

Postprzez Anna56 » Czw Cze 16, 2011 12:09 pm

Testy immunoenzymatyczne (ELISA) oznaczają się bardzo wysoką czułością, jednakże czasem (zależnie od specyficzności) mogą dawać wyniki fałszywie ujemne lub fałszywie dodatnie.
Z kolei testy Western blot są badaniami bardzo specyficznymi jednakże mają mniejszą czułość niż testy ELISA.
Zalecenie dwuetapowej diagnostyki immunologicznej wynika z konieczności uzupełnienia mankamentów pojedynczych testów.
Anna56

Dołączenie: Śro Cze 15, 2011 12:15 pm

Następna

Powróć do Diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości