Kontrola po wyleczonej boreliozie - ELISA?

Które warto robić i jak często

Kontrola po wyleczonej boreliozie - ELISA?

Postautor: Agra » pn cze 13, 2011 12:57 pm

Witajcie,

chciałabym poprosić Was o pomoc w takiej kwestii - jakie badania najsensowniej wykonać w celu kontroli po wyleczonej boreliozie? Mój narzeczony leczył się kilka miesięcy po przynajmniej 2-letniej chorobie i objawowo teraz jest ok ale jego lekarz zaleca mu kontrolnie co jakiś czas robić test ELISA. 2 razy było ok ale sama zaczęłam o tym czytać i wiem, że jest on mało skuteczny jesli chodzi o potwierdzenie boreliozy na początku (porównywany do rzucania monetą) - tylko jak to się ma do kontroli później? Czy warto go robić, a jeśli tak to jak często? Czy może w takiej kontroli wyjść fałszywie negatywny? Czy może jednak warto zrobić jakiś inny?

Dzięki.
Agra

Re: Kontrola po wyleczonej boreliozie - ELISA?

Postautor: admin » wt cze 14, 2011 9:28 pm

kilka miesięcy przy tak "starej" boreliozie może nie wystarczyć, ma jakieś objawy?
elisy nie warto robić, lepiej zrobić western blota lub pcr aczkolwiek nie ma aktualnie badania, które będzie pozwalało monitorować przebieg leczenia dlatego tak ważne są objawy lub ich brak
admin
Administrator

Postautor: Anna56 » czw cze 16, 2011 6:46 pm

Nie zgadzam sie co do wypowiedzi powyższej.Gdyby nie warto było jej robić,to znikneła by już dawno z obiegu...
Testy immunoenzymatyczne (ELISA) oznaczają się wysoką czułością, jednakże czasem (zależnie od specyficzności) mogą dawać wyniki fałszywie ujemne lub fałszywie dodatnie.
Z kolei testy Western blot są badaniami bardzo specyficznymi jednakże mają mniejszą czułość niż testy ELISA.
Zalecenie dwuetapowej diagnostyki immunologicznej wynika z konieczności uzupełnienia mankamentów pojedynczych testów.
Ostatnio zmieniony wt cze 21, 2011 10:26 am przez Anna56, łącznie zmieniany 1 raz
Anna56

Postautor: kier » pn cze 20, 2011 8:02 pm

Niestety nie jest to tak proste jak opisujesz, poczytaj trochę : Zawiłości boreliozy. Thomas M. Grier
http://borelioza.gazetka.eu/artyk/002.medycyna.pdf
Pozdr.
kier

Postautor: Anna56 » wt cze 21, 2011 10:26 am

Znam ten artykuł:) no ale cóż nam pozostaję,żyjemy w Polsce i jeśli poczytasz wywiady na stronach z POLSKIMI lekarzami zajmującymi się boreliozą to dojdziesz do wnoisku, że tak na prawde żadne badanie nie jest wiartygodne w 100%.Tak jak już ktoś wspominał leczy sie objawy utrudniające życie,a nie cyferki.Co mi po opini amerykańskiego lekarza,skoro mnie nie stać,aby sie u niego leczyć.Pocieszam sie tym,ze w Polsce potrafiĄ z tym walczyć,fakt nie liczni lekarze,ale jednak.Poczytaj BORELIOZA WĄTEK WYLECZONYCH. No i ja nigdy nie napisałam że będzie PROSTO...Pozdrawiam
Anna56

Postautor: Agra » wt cze 21, 2011 2:33 pm

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Objawów nie ma, ale lekarz tak czy inaczej radził kontrolować. Hmm, czyli ELISA może wyjść fałszywie ujemna. Jeśli ELISA jest ujemna i nie ma obajwów to jest sens "kontrolnie" robić Western blota? Pewnie wg polskich lekarzy nie a zagranicznych tak? :)
Agra

Wróć do Badania kontrolne