borelioza, leczenie i co dalej pomocy!!!

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

borelioza, leczenie i co dalej pomocy!!!

Postautor: ircia26l » pt cze 03, 2011 9:43 pm

Witam
mam 29 lat i mam na imie justyna.z boreliozą borykam sie od 8 lat ale dopiero w tym roku mi ja zdiagnozowano.leczę sie metodą amerykanska.chcialam na forum zapytać czy cos nam chorym na borelioze należy sie coś od Panstwa.
chodzi mi o to czy moża starać się o rentę czy jakąs zapomoge.zaznaczam iz nienależe do osób objętych do chorób zawodowych.mieszkam w miescie.w tym roku zakończylam dzialalnoś gosp.i jestem jako osoba bezrobotna.ja nawet nie wiem gdzie można sie kogoś poradzić w takich sprawach ,prosze o pomoc
ircia26l

Re: borelioza, leczenie i co dalej pomocy!!!

Postautor: Anna56 » czw cze 23, 2011 10:30 am

NFZ refunduje tylko koszty testu ELISA (w lecznictwie ambulatoryjnym). Podczas pobytu szpitalnego możemy mieć wykonany test Western Blot, ale taka sytuacja dotyczy tylko chorych z dodatnim lub granicznym wynikiem testu ELISA. Badania laboratoryjne w kierunku innych zakażeń odkleszczowych nie są refundowane. Dlatego niestety większość chorych musi ponosić koszty diagnostyki chorób odkleszczowych we własnym zakresie.
Co do Twojego zapytania odnośnie renty nie znam odpowiedzi,myśle,ze najlepiej bedzie jeśli zadzwonisz do Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę telefon - sekretariat: 692 890 751
i tam spróbujesz się czegoś dowiedzieć.Pozdrawiam
Anna56

Wróć do Przedstaw się