pragne zaczerpnac kilka informacji od doswiadczonych

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

pragne zaczerpnac kilka informacji od doswiadczonych

Postautor: sierotka_marysia » pn paź 03, 2011 2:10 pm

witam, jestem tutaj zupelnie nowy, od 2-3 dni zaczelem czytac rozne informacje na temat chorob zwiazanych z kleszczami, w moim przypadku bylo to tak ze 2-3 tyg. temu po grzybach odkrylem w ciele 3 kleszcze, w jednym miejscu z tych 3 wyskoczylo zaczerwienienie a bardziej zarozowieniem takie niewielkie o srednicy okolo 3cm, rumien wystapil u mnie 2-3 dni temu czyli po niecalych 3 tygodniach od ukaszenia, po wizycie u lekarza nic konkretnego nie dowiedzialem sie, dostalem antybiotyk doxycyclinum ktory mam brac okolo miesiac czasu oraz skierowanie do poradni w ktorej oczywiscie sie zapisalem i na szczescie bede czekal niecale 2 miesiace, co radzicie w moim przypadku zrobic? dostalem kilka informacji o zrobieniu badan krwi po zakonczeniu brania antybiotyku, czy po tych 3 tygodnia od ukaszenia i pojawieniu sie rumienia jestem juz zarazony bo mam ten rumien czy moze tak byc ze nic z tego nie bedzie, jakie sa wasze uwagi wobec mojego przypadku? z gory dziekuje za wszystkie odp., pozdrawiam
sierotka_marysia

Re: pragne zaczerpnac kilka informacji od doswiadczonych

Postautor: kier » pn paź 03, 2011 4:06 pm

Rumień w praktyce oznacza zakażenie, jeżeli bierzesz antybiotyk badania mogą wyjść negatywne. Wdaje mi się, że jest duża szansa na wyleczenie infekcji tym co już bierzesz. Uważam jednak, że byłoby dobrze gdybyś przedłużył antybiotyki na nastepny miesiąc, poproś lekarza o następne dawki do czasu wizyty u zakaźnika.
Jakie dawki bierzesz ?
kier

Postautor: sierotka_marysia » pn paź 03, 2011 4:14 pm

w tej chwili od dzis zaczelem przyjmowac doxycyclinum TZF w dawce 100mg kapsulki twarde, rumien zauwazulem po okolo 2,5 tyg. od ukaszenia i wyjecia mam go okolo 3 dni a lek z tego wszystkie wychodzi ze zaczelem brac od momentu ugryzienia po 3 tygodniach, jak wyglada zatem taka procedura? mam wizyte na 20 listopa w poradnii zakaznej, teraz mam przyjmowac miesiac antybiotyk, 2 x dziennie, + lek oslonowy, czy jest to w miare prawidlowa reakcja lekarza? nie dostalem skierowania na jakies badania czy krwi czy inne wiec jest ok?
sierotka_marysia

Postautor: kier » pn paź 03, 2011 5:36 pm

Dla doświadczonego lekarza rumień to infekcja, więc leczy Ci infekcję. Inna sprawa to to, czy robi to tak jak należy. Wdaje mi sie, że dawka 2x200 doxy byłaby odpowiedniejsza. Jeżeli na masz żadnych objawów, to raczej powinno być dobrze, ale nigdy nie wiadomo do końca.
kier

Postautor: sierotka_marysia » pn paź 03, 2011 6:41 pm

taka dawke otrzymalem, planuje jeszcze w miedzy czasie popytac sie innych lekarzy jak mi sie tylko uda co i jak z ta dawka, puki co objawow sadze ze nie mam no chyba ze po 3 tygodnia od ukaszenia nie da sie miec objawow, jak sprawa przedstawia sie z badaniami??? po terapii antybiotykowej ktora potrwa okolo miesiac mam isc po przerwie tygodniowej na badania krwi i isc do poradnii specjalistycznej zgadza sie? co bedzie jak mi ta plama zniknie np. po tygodniu od brania antybiotyku? mam o tym informowac lekarza?
sierotka_marysia

Postautor: kier » pn paź 03, 2011 7:12 pm

Tydzień po antybiotykach nie ma sensu robić badań - chyba, że w klasie IgG, ale jeżeli to świeże zakażenie to powinno wyjść negatywne. Najprędzej ok. 6 tyg. po antybiotykach.
Do zakaźnika możesz iść, ale z pewnością niczego innego się nie dowiesz.
Zrób zdjęcie rumienia na dowód, tak na wszelki wypadek.
kier

Postautor: sierotka_marysia » pn paź 03, 2011 7:55 pm

rozumiem, nurtuje mnie tylko jedna rzecz czy lekarz w moim przypadku waszym zdaniem postapil dobrze wybierajac mi ten antybiotyk nie majac przed soba jakichkolwiek badan i czy branie tych antybiotykow ma sens? slyszalem ze u znajomej tylko nie wiem w jakim etapie ale najpierw zostaly zlecone badania krwi a pozniej dany antybiotyk, czy jest wszystko ok? nie chce brac miesiac czasu antybiotyku jezeli on ma mi w ogole nie pomoc
sierotka_marysia

Postautor: kier » pn paź 03, 2011 8:18 pm

W boreliozie najwazniejsze szybkie podanie antybiotyku - im szybciej tym lepiej, lekarz postąpił profesjonalnie, gdyby czekał kilka tygodni aż wytworzą się p.ciała, infekcja mogłaby się rozprzestrzenić po całym organizmie, wtedy leczenie mogło by trwać kilka miesiecy a może lat. Ponadto lepiej brać profilaktycznie miesiąc niż leczyć rozsianą borelke przez lata.
kier

Postautor: sierotka_marysia » pn paź 03, 2011 9:21 pm

tez tak mysle ze w takim przypadku powinno to zdac w jakis sposob rezultat, co teraz gdy minie miesiac czasu? po antybiotyku ktory przyjmuje dalszy etap ewentualnego leczenia podejmie lekaz zakazny mam rozumiec na ktorego czekam z wizytu w polowie listopada, bo tak tez sie umowilem, niestety nasza sluzba zdrowia jest tak kulawa ze w miescie z bodaj 200-300 tys. ludnosci sa 2 publiczne przychodnie ktore przyjmuja chorych z terminem opoznienia nawet do 4-5 miesiecy i to w takich przypadkach, jakie badania sa mozliwe w trakcie brania antybiotyku ktory biore i czy ma to sens, oczywiscie nie sama krew ale cos takiego na wzor secjalistycznych badan na te choroby odkleszczowe? mam tez takie pytanie czy podczas tego miesiaca brania antybiotyku moze mi sie cos dziac? jezeli przez wczesniejsze 3 tyg. nic nie bylo a tylko wystapil rumien?
sierotka_marysia

Postautor: kier » wt paź 04, 2011 6:51 am

Jeżeli dotychczas nic się nie działo, to powinno być wszystko w porządku potem.
Podejdź do tego spokojnie, bez stresu.
Wydaje mi się, że przez kilka miesięcy możesz odpuścić badania.
kier

Następna

Wróć do Przedstaw się