prośba o pomoc

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

prośba o pomoc

Postautor: tomektomek » pn sie 29, 2011 1:21 pm

witam

jakieś 2 miesiące temmu zrobiłem sobie test na borelioze na przeciwciała w kl. igG ponieważ bolały mnie stawy, głowa, czułem ogólne zmęczenie organizmu, miałem kłopoty ze wzrokiem i jakiś pisk w uszach (objawy mam do dzisiaj). Wynik mi wyszedł 101,9 Au/ml. na skali pisało że powyżej 15 to wynik dodatni.

pojechałem do Mielca do szpitala zakaźnego i zrobili mi badanie western blot. po miesiącu przyjechałem na kontrole do mielca. okazało się że wynik western blot jest ujemny. ktoś mi może poradzić o co może chodzić i co mi może dolegać skoro mam wymienione wyżej objawy? czy coś mogło zaburzyć badanie pierwszego badania? niedawno chorowałem i brałem antybiotyki, kiedy je brałem i kilka dni później czułem się zdrowy ale po jakimś czasie bóle głowy i stawów oraz zmęczenie wróciły.

zamierzam jeszcze raz powtórzyć badanie na przeciwciała w kl. igG, to dobry pomysł? a może prywatnie powtórzyć western blot? nie wiem, prosze o rade. może są jeszcze jakieś inne testy na borelioze?

dziekuje
tomektomek

Re: prośba o pomoc

Postautor: darek » wt sie 30, 2011 12:18 am

Myślę, ze to dobry pomysł, by powtórzyć jeszcze raz Western Blot. Powinieneś jednak wiedzieć, ze testy laboratoryjne na borelie nie daja 100% gwarancji, ze jej rzeczywiście nie ma. Ja badałem się dodatkowo testem EAV, metodą wykorzystującą elektroakupunkturę. Dostałem wynik od razu, od ręki. Polecam Ci także spróbować.
darek

Postautor: kier » wt sie 30, 2011 3:16 pm

Możesz zrobić test PCR RT w CBDNA w Poznaniu, wysyłają zestaw do pobrania i wysyłki surowicy, możesz wykonać test na na obecność antygenów w moczu u dr.Wielkoszyńskiego http://www.wielkoszynski.webity.pl/.
W jakich klasach robiłeś western blota ?
kier

Postautor: tomektomek » ndz wrz 04, 2011 8:47 pm

podejrzewam (wiem od lekarza) że badanie było robione w obu klasach. badania nie widziałem, wiem to od lekarki.

mam takie pytanie. jakie jest prawdopodobieństwo że z takim poziomem przeciwciała w kl. igG (101Au/ml) może to nie być borelioza? co innego ten wynik może oznaczać?

i jeszcze jedno. jeżeli robiłem to badanie w klasie igG to western blot również muszę zrobić w igG?

dziękuje.
tomektomek

Postautor: kier » ndz wrz 04, 2011 9:15 pm

Pytania, miałeś rumień, pamiętasz kleszcza ?
Przychodnie oszczędzają, i dlatego zlecają badania w jednej klasie.
Testy ELISA dają czasami reakcje krzyżowe z innymi bakteriami ( np. leptospiroza), dlatego dla potwierdzenia wykonuje sie drugi test Western blot. Niestety, testy na boreliozę są niedoskonałe i zawodzą. Najlepiej jak powtórzysz western blota w obydwu klasach w innym laboratorium. Ważne jest jakie masz objawy.
Możesz wysłać krew do Poznania, do CBDNA, dużo chorych tak robi. Ja jednak sugeruję abyś z wynikami udał sie do innego lekarza , w innym dziale znajdziesz namiary.
kier

Wróć do Diagnostyka