proszę o interpretację wyników

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

proszę o interpretację wyników

Postautor: iwonabar » pn wrz 26, 2011 5:41 am

Cześć,
odebrałam wyniki badań : Borelioza IGM 74,5 AU/ml (dodatni >=22)
Borelioza IGG 75,1 AU/ml (doodatni >= 15)
Prosze, pomórzcie i napiszcie jak interpretować te wyniki? Dodam, że są to wyniki po 14 dniach stosowania Duomoxu 2x100 mg. Martwię się że antybiotyk za bardzo nie pomógł a lekarz mówi o 3 tygodniowym leczeniu. Czyli jeszcze kilka dni.....A jak nie uda się zbić tego wyniku? Nie wiem, czy to są objawy boreliozy ale nigdy nie miałam bólu głowy a teraz mam często, do tego osłabiona jestem, mam bóle stawów i zawroty głowy. Czy nie za wcześnie na stwierdzenie że to objawy boreliozy?
iwonabar

Re: proszę o interpretację wyników

Postautor: kier » pn wrz 26, 2011 11:07 am

Z badań wynika, że zakażenie trwa co najmniej kilka miesięcy. Tak małymi dawkami antybiotyku nie pokonasz choroby, moim zdaniem wręcz Ci zaszkodziły. Wysokie miano p.ciał oraz objawy wskazują, że bakterie pouciekały do tkanek mniej dostępnych dla tych p.ciał ( ukł. nerwowy, tkanka łączna, skóra ). Poza tym wydaje mi się, że albo pomyliłaś dawkę albo antybiotyk. Sprawdź dokładnie co i ile bierzesz.
kier

Postautor: iwonabar » pn wrz 26, 2011 2:56 pm

Witaj "kier", Ty jak zwykle jesteś pomocny w każdej chwili.Dziękuję za szybką odpowiedź.
Oczywiście pomyliłam nazwę - nie duomix tylko doxycyklina, ale dawki takie jak pisałam.
W wątku "przedstaw się" opisałam trochę o swoim zakażeniu. około 20 sierpnia ukąsiły mnie 2 kleszcze.Nie wiem, ale czy to jest już stare zakażenie?
iwonabar

Postautor: michal.pirat » pn wrz 26, 2011 3:13 pm

Nie, to bardzo świeże, 100mg 2 razy dnia to za mało, ja sam gdy zacząłem czytać to forum postanowiłem brać 2x2 na swoja odpowiedzialność, i nie żałuje lekarz leczący ILADS tylko pochwalił że dobrze zrobiłem, mnie ugryzły 3 sierpnia też 2 kleszcze, a od 5 września jestem na Doxy, 15 września włączyłem Azitrox 500mg, co drugi dzień i Tinidazol. Powinnaś zkosultować się z lekarzem leczącym niestandardowo.
michal.pirat

Postautor: kier » pn wrz 26, 2011 3:20 pm

Witaj.
P.ciała w klasie IgG pojawiają się z reguły po kilku miesiącach od zakażenia, w niektórych opracowaniach pisze się, że ok. 4-6 mięsięcy po zakażeniu, chyba ,że jest reakcja krzyżowa z innymi bakteriami, co jest b.możliwe.
Może spróbuj w celu potwierdzenia wykonać test Western blot .
Nie mniej jednak 2x100 doxy to stanowczo za mało.
Objawy które masz występują w boreliozie, jeżeli do tego dodasz dodatnie wyniki testu, więc to chyba borelioza.
Doxy jest skuteczna w dawkach pow. 2x200, wtedy jest bakteriobójcze, przy małych dawkach bakterie po prostu uciekają, szukają miejsca gdzie antybiotyk źle penetruje.
Koniecznie pogadaj z lekarzem nad zwiększeniem dawki i dołożeniu azitromycyny 500mg co drugi dzień.
Napisz czasem jak idzie leczenie.
Pozdr.
kier

Postautor: iwonabar » pn wrz 26, 2011 8:35 pm

Przejdę się oczywiście do lekarza, bo zaraz kończą mi sie antybiotyki (wg lekarza kuracja dobiega końca). Jednak nie wierzę, że lekarz podejmie się dalszej antybiotykoterapii a nie wiem jak mam wpłynąć na niego żeby dalej zapisywał antybiotyki.On jest zdania, że 3 tygodnie to jest wystarczająca dawka żeby wyleczyć pacjenta. Kurczę, boję się, że to się źle skończy, a w mojej okolicy nie znam lekarza, który leczy innymi sposobami. Mam ustalony termin wizyty do immunolog na 27 paźdz.ale jeśli teraz przerwę leczenie abx to czy jak wezmę za miesiąc następny antybiotyk to nie będzie za późno?
Gdybym jeszcze nie czuła się tak, jak się czuję..... Senna jestem i wiecznie zmęczona.
Boję się, że wpadnę w paranoję i zacznę każdy objaw przypisywać boreliozie. Dobrze, że wy mnie podtrzymujecie na duchu bo bym zwariowała od tej niewiedzy.
Jeszcze jedno, czy mam prawo żądać od lekarza dale=szego leczenia antybiotykiem? I czy już zażądać od lekarza skierowania na badania i jakie? Myślę o profilaktyce (morfologia???) oraz o sprawdzeniu wyników na p-ciała po "niby" zakończeniu leczenia. Czy na test Western Blood może dać skierowanie lekarz rodzinny?
Wiem,że immunolog da mi skierow. na ten test, ale rodzinny?
Muszę jeszcze dodać że od 2 lat jestem diagnozowana w kierunku choroby z autoagresji ( podejrzewają tocznia rumieniowatego lub innego diabelstwa) i miałam też robione badania na boreliozę jakiś rok temu właśnie metodą WB i nic wtedy nie wyszło. Aha i
teraz skumałam że to IGG wysoko dodatnie moze być od jakiejś innej choroby którą dawniej niepostrzeżenie przebyłam i wyszły mi rok temu w badaniach 3 różne przebyte wirusówki (toksoplazmoza,cytomegalia i mononukleoza - dodatnia w klasie IGG).
Ale się rozpisałam..... :-)
Proszę odpiszcie co sądzicie o moim przypadku oraz jak wymusić na lekarzu dalsze leczenie?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
iwonabar

Postautor: kier » wt wrz 27, 2011 5:27 pm

Wtam.
Masz dodatnie wyniki testów oraz charakterystyczne objawy, wg. mnie koniecznie musisz kontynuować leczenie.WB nie dostaniesz od rodzinnego, ale może Cię dalej leczyć na podstawie wyników testu, jeżeli nie zechce, zgłoś się do innego lekarza. Ważne jest co z toczniem, daje podobne objawy. Coś mi się wydaje, że lekarze Cię mają głęboko w ... Jak długo można diagnozować toczeń !!!
kier

Postautor: iwonabar » czw wrz 29, 2011 9:28 am

Cześć,
muszę się podzielić swoją radością!!! Udało mi się wyżebrać wczesny termin do lekarza ch.zakaźnych. Normalnie chciala mnie zarejestrować na ostatnie dni grudnia ale jak powiedziałam o wynikach to znalazła termin na 31.10 ale dodała że mam poprosić lekarza o dopisek "cito" i ostatecznie zarejestrowała na 12 października. Cieszę się ogromnie bo chcę wierzyć, że im szybciej znajdę się w dobrych rękach tym wczesniej zakończy się moja przygoda z boreliozą.Oczywiście natychmiast pobiegłam do lekarza rodzinnego i - ku mojemu zdziwieniu - sam bez gadania zapisał mi receptę na NOBAXIN 500 mg - 6 tabletek i mam wziąć dzisiaj 2 tabletki(dziś zakończyłam używać doxycyklinę) a od jutra po jednej.
Moje pytanie - czy te 6 tabletek powinno zalłatwić sprawę? Czy nie powinnam brać już więcej doxy?
Czy może po tych 6 tabletkach powinnam pójść po dalsze, inne antybiotyki? Dostałam 7 dni zwolnienia bo strasznie bolą mnie stawy, są jakieś sztywne, głowa tak okresowo ( kilka razy na dzień mam bóle) no i słaba jestem oraz zmęczona.
Lekarz dal mi skierowanie na morfologię, ob i alat.
Pozdrawiam, Iwona
iwonabar

Postautor: kier » czw wrz 29, 2011 5:17 pm

Witam.
Nobaxin jest bakteriostatyczny, ale lepiej to niż nic, wydaje mi się, że i on solo nie załatwi sprawy. Bierz go - najlepiej byłoby z doxy, ciekawe co przepisze co przepisze Ci zakaźnik.
Pozdr.
kier

Postautor: iwonabar » wt paź 04, 2011 9:04 am

Cześć,
wczoraj skończyłam brać sumamed (nobaxinu nie miała w aptece).Czułam się fatalnie - Ból głowy,osłabienie, zawroty głowy,duszności, temperatura 35 st.C, zmęczenie - do tego stopnia, że po kilku krokach dyszę jak lokomotywa. Fakt, mam lekką astmę, ale nigdy nie miałam takich objawów po tak małym wysiłku. Nie wiem czy to są objawy przedawkowania tego antybiotyku czy też boreliozy? Co robić? Iść po dalsze zwolnienie? Jeżeli te objawy są od antybiotyku to wiem, że mi przejdzie, ale jeśli są objawami boreliozy to nie wiem jak się będe czuła w pracy. Co myślicie i co doradzacie?
Miłego dnia Wam życzę,
Iwona
iwonabar

Następna

Wróć do Diagnostyka