proszę o pomoc

Jakie badania warto wykonać przed podjęciem leczenia Boreliozy

proszę o pomoc

Postautor: nowy91 » pn lis 28, 2011 5:24 pm

Witam. Mam pewien problem który zaczął się pod koniec lipca (23 lipca) a konkretnie pojawiła mi się sucha plama na szyi z początku myślałem że to jakieś chwilowe uczulenie od wody z rzeki gdzie byłem na wakacjach więc się tym nie przejmowałem zbytnio ale poźniej ona zaczęła swiedzieć i się łuszczyć...poszedłem do dermatologa lekarz rozpoznał to jako AZS (atopowe zapalenie skóry) dostałem maść i leki na alergie ale nie pomagały,a maśc tylko gdy smarowałem, potem udałem sie do alergologa, miałem robione testy pokarmowe i wziewne i nic nie wykazały i alergolog napisał mi ze nie stwierdza u mnie azs zacząłem sie zastanawiać i dokładnie analizować skąd się to mogło pojawić no i przypomniałem sobie ze 19 lipca wyciągnąłem ze stopy kleszcza, została po nim plamka która trochę swędziała ale nie zwróciłem nawet uwagi kiedy zeszła, myślałem ze to normalne ze po ukąszeniu zostaje jakiś ślad tak jak po komarze bąbel. Zastanawiam się czy ta zmiana na szyi może mieć związek z kleszczem. Teraz od jakiegoś czasu doszło jeszcze takie jakby skakanie mięśni coś takiego jak czasami skacze oko z braku magnezu takie same drgania odczuwam na całym ciele w mięśniach jakby. Z innych rzeczy które od niedawna sie pojawiły to czasami mocne zawroty głowy rano przy wstawaniu, i ostatnio jakoś pod pachami mnie pobolewa nie wiem czy to węzły chlonne? Nie wiem gdzie się udać po pomoc bo gdy wpominałem o tym lekarzowi to nie wziął tego zbytnio pod uwagę, a czytałem w internecie przypadki ludzi który dostali jakichś dziwnych alergi które potem okazały sie reakcją na borelioze. Nie wiem czy isc do lekarza rodzinnego po skierowanie do szpitala? Dziś byłem sie zarejestrowac u rodzinnego i idę jutro tylko co mam powiedziec, poproscić o skierowanie? Ale gdzie? Chce zeby ktos sie wkoncu zajął mną i znalazł przyczynę tego, bo to jest uciążliwe -jest suche, czerwone swędzi do tego to drżenie, skurcze w miesniach. Proszę o pomoc. Z góry dziekuję i pozdrawiam.
nowy91

Re: proszę o pomoc

Postautor: kier » wt lis 29, 2011 6:36 pm

Od ugryzienia przez kleszcza troche czasu upłynęło, zrób badania na obecność p.ciał na boreliozę, najlepiej jak zrobisz test western blot, u rodzinnego raczej nie dostaniesz skierowania, przypuszczam, ze dostaniesz skierowanie do zakaźnika, a czas jest tu ważny.
kier

Re: proszę o pomoc

Postautor: nowy91 » wt lis 29, 2011 7:57 pm

Dziś byłem u rodzinnego dostałem skierowanie do przychodni zakaźnych i juz się zarejestrowałem- 22 grudnia mam wizytę...nie wiem co mam myśleć, co robić, pozostaje tylko czekać...bezczynnie ehh jeszcze troche i mnie odwiozą...
nowy91

Wróć do Diagnostyka