przebyta borelioza i nosicielstwo

Leki, lekarze oraz metody leczenia

przebyta borelioza i nosicielstwo

Postprzez trixi » Pią Cze 18, 2010 4:56 pm

Witam,
jakies 10 lat temu moja Mame ugryzl kleszcz. Pojawil sie rumien, z ktorym Mama poszla do lekarza i dostala wtedy jakis antybiotyk, rumien znikl i zadne inne objawy boreliozy sie nie pojawily. Rok temu Mama kontrolnie zrobila badanie krwi (test ELISA*), ktorego wynik jest nastepujacy: przecwiala w klasie IgM 5,360 i w klasie IgG 2,151. Chcialam zapytac jak to jest z nosicielstwem borelii, czy trzeba na cos uwazac i czy czeste sa nawroty choroby.

* Osobne pytanie dot. testu ELISA, nie rozumiem dlaczego dobre laboratoria jak np. DIAGNOSTYKA go wykonuja i polecaja, skoro jest wg. Was tak niedokladny. Czy w przypadku mojej Mamy ma sens wykonywanie testu inna metoda?

Z gory dziekuje za odpowiedz(i)
Pozdrawiam!
trixi

Dołączenie: Czw Cze 10, 2010 10:52 am

Re: przebyta borelioza i nosicielstwo

Postprzez admin » Nie Cze 20, 2010 9:29 pm

czy mama ma jakies objawy?
jesli tak to proponuje potwierdzic chorobe badaniem western blot ktore mozna wykonac rowniez w diagnostyce

trudno powiedziec dlaczego to badanie jest tak polecane, byc moze przyczyna jest fakt, ze w przypadku innych chorob to badanie jest bardzo skuteczne
admin
Administrator

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 8:37 am

Postprzez wojtekkk » Nie Cze 20, 2010 9:34 pm

Jeśli nie ma objawów to chyba nie warto szukać nic na siłę. Jeśli objawy są to ja bym się zastanawiał i wykonał więcej badań zarówno w kierunku samej boreliozy jak też koinfekcji. Trochę jest tych badań ale przecież nasze zdrowie jest najważniejsze:)
wojtekkk

Dołączenie: Sob Mar 06, 2010 1:47 pm

Postprzez mariner » Wto Cze 22, 2010 11:16 am

nie wiecie dlaczego zalecają elise?
rozwiązanie jest proste, ten test najczęściej wychodzi negatywny-pacjent jest zdrowy i nie trzeba go leczyć, taka smutna prawda chyba...
borelioza jest najczęściej lekceważoną chorobą w tym kraju-NIESTETY!
mariner

Dołączenie: Nie Lis 01, 2009 8:56 pm

Postprzez trixi » Śro Cze 23, 2010 11:31 am

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)
Mama nie ma objawow zadnych, ktore wskazywalyby na borelioze, cos jej "strzyka" w kolanach,ale umowmy sie, ze w pewnym wieku to juz normalne ;-)
Poczytam o tych koinfekcjach!

@mariner:
mysle, ze to chyba bledny trop, bo moja mama robila to badanie z wlasnej inicjatywy i prywatnie, mysle, ze wtedy wlasnie polecaliby zrobienie tego drugiego badania, bo jest drozsze...w koncu to wolny rynek.
trixi

Postprzez ania9 » Śro Cze 23, 2010 9:12 pm

a ja bym tam dla pewnosci zrobila western blota oczywiscie najpierw citrosept, a co... jak jest zdrowa to bedize ujemne i juz:) trzeba dmuchac na zimne:)
ania9

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 3:15 pm

Postprzez bart » Sob Lip 03, 2010 2:44 pm

Co to za tłumaczenie, że "w pewnym wieku to normalne"?
A ileż mama ma lat?
Tak bardzo często tłumaczą lekarze, gdy chcą zatuszować swoją niewiedzę.
Czyżby udało się im przekonać Was?
bart

Dołączenie: Pon Mar 01, 2010 6:33 pm

Postprzez trixi » Sob Lip 03, 2010 8:16 pm

[quote="bart"]Co to za tłumaczenie, że "w pewnym wieku to normalne"?
A ileż mama ma lat?
Tak bardzo często tłumaczą lekarze, gdy chcą zatuszować swoją niewiedzę.
Czyżby udało się im przekonać Was?[/quote]

W wieku "pod szescdziesiatke" :)
Lekarz nic jej nie tlumaczyl i do nieczego nie przekonywal, bo Mama niegdzie ze strzykaniem w kolanach nie byla. To ja mam paranoje kleszczowa i ja wysylam na rozne badania ;)
Mysle, ze choc z pewnoscia zdarzaja sie przpadki lekcewazenia boreliozy przez lekarzy, to jednak generalnie lekarze nie sa uwiklani w zaden spisek przeciwko chorym i wogole nie podoba mi sie panujaca na tym forum atmosfera spisku: najpierw testy, ktore sie robi klamia, teraz lekarze wmawiaja ze sie jest zdrowym itd.
Pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze za wszystkie rzeczowe odpowiedzi i rady.
trixi

Postprzez wojtekkk » Wto Lip 06, 2010 8:47 am

teorie spiskowe?
ja myślę, że ludzie przeżyli swoje, mi wmówiono, że jestem zdrowy chociaż czułem się fatalnie!
Przez rok czasu umierałem i sobie mówiłem, że jestem zdrowy. Czytałem, że to borelioza jednak mówiłem sobie przecież lekarze wiedzą lepiej, przecież elisa jest skuteczna i co?
Po roku nie dałem już rady funkcjonować, zrobiłem WB i wyszedł dodatni, koinfekcje dodatnie, nagle byłem chory ale dowiedziałem się, że z tą chorobą trzeba żyć! Tym razem się nie pogodziłem z tą diagnozą, znalazłem lekarza, który leczył mnie ponad rok takimi dawkami antybiotyków, że lekarze z mojej okolicy twierdzili, że wątroba mi padnie...
Dzisiaj mija rok od zakończenia mojego leczenia, próby wątrobowe w normie, czuje się wyśmienicie i wiem, że borelioza jest potwornie lekceważona...

Jeśli ktoś przeżyje podobną historię to będzie wiedział, że to nei jest spiskowa teoria dziejów tylko smutna prawda, jeśli sama nie zadbasz o swoje zdrowie to doprowadzisz się do takiego stanu, że będzie Ci wszystko jedno ile abx łykasz...
wojtekkk

Dołączenie: Sob Mar 06, 2010 1:47 pm

Postprzez trixi » Pią Lip 09, 2010 12:47 pm

Alez ja nie neguje waszych historii, moja jest inna, ja zaznaczylam, ze Mamie mojej NIC sie nie dzieje, a i tak zostalam wrzucona do jednego wora z tymi, ktorzy byli chorzy i nie udzielono im pomocy...Ja sie tylko poczulam troche tak, ze jak bym napisala, ze raz lazl po mnie kleszcz i po 5ciu latach boli mnie glowa, to ze od razu ktos by mi zasugerowal, ze mam borelioze itd. Sorry, z boku tak to wyglada. Pozdrawiam. A biorac pod uwage, ze zeszlismy z tematu pozwole sobie go tymze zakonczyc.
trixi

Powróć do Leczenie Boreliozy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości