Psychologiczne funkcjonowanie osób chorych na boreliozę

Leki, lekarze oraz metody leczenia

Psychologiczne funkcjonowanie osób chorych na boreliozę

Postautor: Lyionesse » pt paź 21, 2011 9:37 am

Serdecznie witam was wszystkich. Postaram się pokrótce wyjaśnić, o co mi chodzi.

Jestem studentką V roku psychologii klinicznej. Około czterech lat temu u mojej mamy (nie bez trudności i własnych poszukiwań) zdiagnozowano zaawansowaną boreliozę. Nie leczona w pierwszej, łagodniejszej fazie jest problemem do dziś. Długotrwała antybiotykoterapia jest praktycznie wykluczona w tym momencie, próbujemy naturalnych metod cały czas pod okiem przemiłej pani doktor.

Każdy jak przypuszczam ma coś wspólnego z tą historią, miał trudności z diagnozą, kupnem nierefundowanych leków, podjęciem odpowiedniego leczenia, a potem nawrotami.
Głównym jednak problemem, którym do tej pory nikt jeszcze na dobre się nie zajął jest psychologiczne funkcjonowanie osób chorych na boreliozę. Widziałam jak choroba wpływa na moją mamę i musze przyznać, że psychika także jest „ofiarą” wszystkich wymienionych wyżej problemów
.
Ponieważ nadszedł dla mnie czas pisania pracy magisterskiej postanowiłam zająć się tym tematem i na początku ustalić z jakimi psychologicznymi problemami się borykacie najczęściej, a w następnej kolejności (mam nadzieję) zwrócić uwagę na możliwości rozwiązania w dalszej pracy badawczej.
Mamy badania na temat psychiki pacjentów onkologicznych, kardiologicznych i innych. Borelioza także jest sprawiającą na co dzień wiele trudności, przewlekłą i trudną w leczeniu chorobą. Myślę, że warto zadać sobie pytanie, jakie trudności psychologiczne ujawniła choroba? Czy były to epizody depresyjne? Trudności z samooceną zbudowane na problemach z codziennym funkcjonowaniem? Poczucie kontroli? Lęk?

To jest moje pytanie do was i zarazem otwarcie wątku dyskusyjnego, z którego mam nadzieję dowiedzieć się wielu przydanych informacji, które pomogą mi w doborze narzędzi diagnostycznych.
Mam nadzieję, że nie proszę o zbyt wiele (czasem ciężko jest mówić o słabościach) ale być może wspólnymi siłami uda się stworzyć coś, bo będzie pomagać i funkcjonować dla innych chorych i wyniknie z tego coś dobrego.
Lyionesse

Re: Psychologiczne funkcjonowanie osób chorych na boreliozę

Postautor: kier » pt paź 21, 2011 1:04 pm

Mam pytanie.
O jakich naturalnych metodach leczenia boreliozy piszesz, może trochę więcej szczegółów.
kier

Postautor: Lyionesse » pt paź 21, 2011 4:10 pm

Nie wiem dokładnie, pani doktor poleciła sprowadzać jakieś ze stanów, ale szczerze mówiąc podchodzę do tego sceptycznie bo nawet na opakowaniu jest napisane, ze nie udowodniono jednoznacznego wplywu. Jednak na chwilę obecną po tak długim czasie leczenia antybiotykami mam nie toleruje ich już dobrze.
Nie sadze też, żeby miało to jakikolwiek związek z tematem ani moimi pytaniami do was.
Lyionesse

Postautor: kier » pt paź 21, 2011 4:48 pm

Wydaje mi się, że nikt na forum nie zechce szczegółowo opisywać dysfunkcje psychologiczne związane z boreliozą, myslę, że lepiej będzie jak opracujesz zestaw pytań i powysyłasz na prywatną pocztę.
A tak nawiasem, sam jestem na ziołach i jakoś się trzymam.
kier

Postautor: wojtekkk » wt paź 25, 2011 12:12 pm

ja myślę, że większość osób ma to samo, depresja, strach i ogromna trudność z odnalezieniem właściwej drogi
a bierze się to stąd, że wszyscy dookoła twierdzą - jesteś zdrowy, szkoda tylko, że czuje się inaczej...

inna sprawa, że w moim przypadku cała ta sytuacja doprowadziła do nadmiernego przejmowania się najmniejszymi dolegliwościami, przed chorobą bym to olał a w trakcie każdy objaw odczuwany jest x3 - nie wiem czy to wina choroby czy całej otoczki z leczeniem -pewnie jedno i drugie
wojtekkk

Wróć do Leczenie Boreliozy