Witam choć wolałbym nie... :(

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

Witam choć wolałbym nie... :(

Postautor: michal.pirat » pn wrz 05, 2011 7:37 pm

Hej

Mam na imię Michał mam 23 lata, w zeszłym miesiącu dokładnie 3 sierpnia ugryzły mnie dwa kleszcze z czego jeden był zakażony... :( dopiero 2 dni później je znalazłem i w szpitalu mi je usunięto. Około tygodnia temu zauważyłem w miejscu ukąszenia jednego z kleszczy, rumień. Zlekceważyłem sprawę z początku myśląc że podczas biegania odparzyłem sobie to miejsce... ale dziś wydał mi sie ten rumień większy, i od razu skojarzyłem, ze to może być coś od tego kleszcza...

Pojechałem na izbę przyjęć i lekarz dyżurujący tylko rzucił okiem i powiedział na 99% bolerioza... Szok... słyszałem wcześniej sporo o tej chorobie... załamka. Dostałem antybiotyk 100mlg Doxcylinum na 5 dni i mam zarejestrować się w poradni chorób zakaźnych na dalsze leczenie.. Zapytałem ile moze trwać to leczenie, usłyszałem że około 6 m-c.. :( Ale że mam niby sie nie martwić bo szybko zdiagnozowana bolerioza nie jest wogóle groźna.. i że napewo sie wylecze, ale jakoś jestem w strzępach nie wiem co myśleć..

Szepnijcie coś co myślicie.. bo ja juz nie wiem..
michal.pirat

Re: Witam choć wolałbym nie... :(

Postautor: Random » pn wrz 05, 2011 7:52 pm

Spokojnie, borelioza to nie rak. Masz o tyle dobrze że praktycznie od razu zdiagnozowali to u ciebie. Ja mam objawy podobne do boreliozy a kleszcz ugryzł mnie jeszcze za małolata. Cały czas kręci mi się w głowie, boli mnie szyja oraz kręgosłup ale trzeba jakoś żyć. Jesteś facetem, miej jaja i głowa do góry ;)
Random

Postautor: sub » pn wrz 05, 2011 8:17 pm

Jakis czas temu mialem dokladnie takie samo myslenie jak ty zalamka... ale jak poczytasz historie ludzi i zaglebisz sie w temat to nie jest to takie straszne a poza tym wielu ludzi chocby z tego forum zamieniloby sie z toba sytuacjami wiec bez paniki. Wykryta wczesnie borelka jest do wyleczenia z bardzo duzym prawdopodobienstwem mialem bardzo podobny przypadek i wlasnie dzisiaj skonczylem terapie to jest do przezycia.
sub

Postautor: michal.pirat » pn wrz 05, 2011 8:27 pm

Sub a mogłbyś coś dokładniej napisać, byłbym wdzięczny, jaką metodą Cię badali, i jak długo się leczyłeś ?
Nie no trzymam sie chłopaki trzymam jaja mam, ale no wałsnie zawsze jest niepokój z początku..
michal.pirat

Postautor: sub » wt wrz 06, 2011 8:56 am

poczytaj i dobrze sie doinformuj zebys wiedzial "czym to sie je" ze tak powiem reszte pytan zadawaj na forum zawsze znajdzie sie ktos kto pomoze i odpisze. Znajdz lekarza leczacego niestandardowo wedlug ILADS. Nie badalem sie na poczatku choroby bo bylo to zbedne mialem rumien wedrujacy ktory kwalifikuje sie do leczenia. Leczenie dostalem na 3 m-ce. Jesli chcesz wiecej poczytac to swoja sytuacje opisalem w poscie "nowy zarazony opis sytuacji prosba o porade".
sub

Postautor: michal.pirat » wt wrz 06, 2011 9:07 am

Sub juz wszystkie Twoje posty przeczytałem, ja jestem z Oświęcimia wiec widzę, że jakoś nie tak daleko od Ciebie, dziś rano poszedłem do poradni chorób zakaźnych i miałem farta że nie było ludzi, i lekarka przyjeła mnie od razu, dostałem Unidox 100mg na 30 dni + Nystatyne i Biotyk, wypytałem o wszystko, powiedziała mi oczywiście że będe zdrowy, żebym sie nie martwił itp itd... wspominała o metodzie ILADS odradzając i tłumacząc, że sobie moge bardzo zaszkodzić i że jest to leczenie na własną odpowiedzialność, nie mniej jednak jeszcze dziś u mówię się na wizytę do Pani Beaty Herman z Katowic, wolę wysłuchać drugiej strony. Zastanawia mnie mała dawka antybiotyku, Ty dostałeś większą.

Prosze Cię o odp na pw u kogo Ty się leczyłeś.

Pozdrawiam
michal.pirat

Postautor: michal.pirat » pt wrz 16, 2011 1:50 pm

Hej,

Wczoraj byłem na wizycie u Pani doktor w Katowicach, dostałem kuracje na 6mc... nie na 3 jak to się spodziewałem. Lekarz tłumaczył to faktem że połowie osób leczących się 3mc, kuracja abx nie wystarczyła przez ten czas, po zwiększeniu do 6mc chorzy już podobno nie wracają, tylko nieliczne wyjątki...
Dostałem Doxy 2x2, Azitrox 1x1, Tinidazol 2x1 i cała reszta innych leków na grzyba i wogóle... kosmos

Dodam że od kilku dni, już po włączonym unidoxsie którego zażywam 200mg x 2, pojawiły się mi objawy, symptomy, nie wiem jak to nazwać, pomimo silniejszej dawki Unidoksu, troche boli mnie ta prawa noga, w którą ugryzł mnie kleszcz, jest taka jakby zmęczona, czasem jakieś kłucie itp, ogolnie cięzko to opisać, dochodzą do tego lekkie nerwobóle w klatce piersiowej i nie tylko, ból jest znikomy ale jednak coś czuje... doktor twierdzi, że to silne zakażenie... (oczywiście mam się nie przejmować) Mam nadzieje, ze po zmienionym leczeniu objawy znikną, i wszystko się ułoży.

Pozdrawiam i ZDROWIA wszystkim chorym !!!
michal.pirat

Postautor: kier » pt wrz 16, 2011 3:09 pm

Robiłeś badania na koinfekcje ?
Tego azitroxu jaką dawke bierzesz ?
kier

Postautor: michal.pirat » pt wrz 16, 2011 6:23 pm

Nie, nic nie robiłem na koinfekcje, zrobiłem tylko juz podczas brania unidoxu, ELISE, na życzenie mamy... Doktor też się ucieszyła, że pomimo tego co ja myślałem że to nie potrzebne, to jednak sie nieco przydało. IGG mam ujemne, IGM wątpliwe, ale mozna po IGG stwierdzic, ze to napewno świeża borelioza. Skoro jeszcze nie ma przeciw ciał...

Azitroxu biore 500mg x 1
michal.pirat

Postautor: kier » pt wrz 16, 2011 6:39 pm

Azitrox codziennie bierzesz po 500mg, czy robisz przerwy ?
kier

Następna

Wróć do Przedstaw się