Witam serdecznie. Po jakim czasie test wiarygodny?

Jesteś nowy? Tu możesz się przywitać

Witam serdecznie. Po jakim czasie test wiarygodny?

Postautor: moonmadness » wt mar 22, 2011 7:09 pm

Witam serdecznie. Mam na imię Kamil, jestem z Warszawy. Otóż, kleszcza miałem w 1998 roku pod pachą, to pamiętam, później bardzo możliwe,że był rumień, pamiętam natomiast,że po usunięciu kleszcza miałem brązowatą narośl. w 2002 roku, zdiagnozowano u mnie depresję bądź nerwicę, na którą leczę się do dzisiaj, bezskutecznie zresztą. Z czasem zacząłem czytać o boreliozie,oczywiście nie dramatyzując. Jednak większość objawów jakie posiadam,mogą wskazywać na boreliozę. Nigdy nie robiłem testów na borelię. I mam do Was tutaj pytanie. Po jakim czasie można wykryć czy jest się zakażonym? I jakim testem najlepiej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
moonmadness

Re: Witam serdecznie. Po jakim czasie test wiarygodny?

Postautor: kier » śr mar 23, 2011 8:03 pm

Witam.
Przeciwciała w klasie IgM można wykryć po ok. 4-6 tyg. od zakażenia, po ok. 6 miesiącach pojawiają się p.ciała w klasie IgG, w tej klasie utrzymują się nawet kilka lat. Kiedy infekcja przechodzi w stan przewlekły najczęściej nie wykrywa się p.ciał, jeżeli testy ELISA i Western Blot są ujemne należy wówczas wykonać PCR. Obecnie coraz częściej wykonuje się badanie LTT -test pobudzonych limfocytów oraz ilość komórek CD57+NK, w niemczech można wykonać także test EliSpot-test-Borelia świadczący o aktywacji limfocytów T. Wszystkie te metody są niedoskonałe, dopiero w powiązaniu z objawami mogą dać odpowiedź o zakażeniu.
Pozdrowienia.
kier

Wróć do Przedstaw się