wykluczenie boreliozy

Które warto robić i jak często

wykluczenie boreliozy

Postautor: pramolan » śr maja 11, 2011 9:40 am

witam,
od stycznia tego roku zmagam się z objawami nerwicowymi, raz nasilonymi bardziej a raz mniej. Chciałbym wykonać badanie na boreliozę ale pod kątem pewnego ugryzienia kleszcza z przed około 6-8 lat temu. słyszałem o różnych metodach wb, jakieś podstawowe za 45zł ale zależy mi aby mieć pewność czy jestem chory czy nie aby to po prostu wykluczyć? na jakie badanie powinienem się zgłosić i ile to kosztuje? jestem z Krakowa. Proszę o poradę.
pozdrawiam
pramolan

Re: wykluczenie boreliozy

Postautor: kier » czw maja 12, 2011 8:44 am

Pierwszym i powszechnie stosowanym testem jest ELISA, jest czuły ale mało specyficzny, jeżeli wyjdzie dodatni robi się test potwierdzający western blot, który jest mniej czuły, ale bardziej specyficzny. Jeżeli westen blot wyjdzie dodatni w którejś z klas ( IgM lub IgG ) borelioza pewna.Testy te wykrywają antygeny-przeciwciała, które przy przewlekłej boreliozie rzadko są dodatnie. Dla Potwierdzenia można wykonać dodatkowo test PCR, który wykrywa krętki.
Na twoim miejscu zrobiłbym western blot IgM i IgG. Koszt ok. 200,00zł. Badanie nie refundowane.
Pozdr.
kier

Postautor: Mazi0066 » czw cze 09, 2011 9:44 pm

Witam serdecznie, dwa lata temu coś mnie ugryzło(kleszcza nie miałam , stawiałam na końską muchę bo miałam dużego bąbla).Po ok 2 tygodniach wystąpił u mnie rumień.Zgłosiłam się do lekarza który stwierdził że to żylaki(ha ha ).Rumień rósł i rósł , znów lekarz w tym wypadku inny bo mój na urlopie.Stwierdził że to pewnie kleszcz i polecił badanie na boleriozę.Bingo.Skierowanie do szpitala w Koszalinie na zakaźny.Tam echy i ochy , dlaczego rodzinny nie wypisał antybiotyku , ok , dostałam Duomox na 3 tygodnie.Po leczeniu tak mniej więcej po miesiącu wizyta w szpitalu na zakaźnym.Dzień dobry , czy mała Pani jakieś bóle grypopodobne , nie , to jest Pani zdrowa, a kolejny test robimy -pytam ( był Elisa) nie, nie ma sensu bo ok 12 miesięcy od ugryzienia może wyjść i tak dodatni.Ok czuję się happy , jestem zdrowa.Mija dwa lata .ból potyliczny głowy ciśnienie w górę(mama takie ma to i pewnie ja) leki , jest dobrze .Zawroty głowy , ból brzucha , chęć wymiotowania (już minęło) i teraz co mnie zaniepokoiło,straszny ból ramienia po lekach i plastrach na rozgrzewanie przeszedł ale co , ból szyi i karku (pewnie 8 h przy komputerze , bo taką mam pracę ) tak jak b y moja głowa nie była w stanie utrzymać głowy.Znów lekarz, mówię że podejrzewam że mam nie wyleczoną BOLERIOZĘ a nawet mowy nie ma , to nie to, twierdzi lekarz , skierowanie na prześwietlenie szyi.Jest OK.Nie mija tydzień (tu mój strach największy) ból kolan i prawego łokcia.Kolana strzelają za każdym razem jak podnoszę nogi do góry.Strzela w sumie nawet bark.Znów lekarz .Znów moja wzmianka o przebytej boleriozie.Prośba o skierowanie na WB.Mowy nie ma , lekarz stwierdził że jak byłam leczona przez 3 tyg, Duomoxem to nie jestem chora.,twierdził zwyrodnienie stawów.Dał skierowanie na prześwietlenie kolan.Zrobiłam a co , wszystko ok.Kazał zrobić Elisę , bo stwierdził że jak Bolerioza jest to Elisa ją wykaże,Kolana dalej bolą.Miałam rok temu mrowienia rąk i bóle serca robiłam EKG Ok ( mama miała zawał ) i każdy wmawiał mi że to strach przed rodzinnymi dolegilwościami .Chętnie zrobię test na Boleriozę , proszę o pomoc , który ma m zrobić z tych testów abym mogła stwierdzić czy to dziadostwo się się ukryło i dalej siedzi w moim organizmie.Wiem że nie ma 100% testu który wykluczy boleriozę , ale proszę o radę od czego zacząć w mojej sytuacji.Testy z tego co się zorientowałam nie należą do najtańszych a tak jak pisałam na lekarza nie ma co liczyć.Mam 33 lata i małe dziecko i chciał bym jeszcze trochę pożyć.jeśli ktoś mógłby coś doradzić będę bardzo wdzięczna.Z góry dziękuję za pomoc.
Mazi0066

Postautor: kier » pn cze 20, 2011 7:48 pm

Witam.
Jeżeli testy ELISA są ujemne to zrób badanie typu Western Blot. Przy przewlekłej boreliozie testy rzadko wychodzą dodatnie.
Jeżeli Western Blot wyjdzie dodatni, borelioza raczej pewna, szukaj lekarza który leczy metodą niestandartową. W którymś wątku są podane namiary, ew. zadzwoń do SCHNB.
Pozdr.
kier

Wróć do Badania kontrolne