Wysiłek fizyczny, a kuracja antybiotykami

Leki, lekarze oraz metody leczenia

Wysiłek fizyczny, a kuracja antybiotykami

Postautor: michal.pirat » czw wrz 08, 2011 8:07 pm

Hej,

Mam pytanie, jakie są przeciw wskazania, do uprawiana sportu podczas kuracji? Ktoś coś wie ? Do tej pory byłem aktywny fizycznie, biegałem i nadal biegam, dziś zapisałem sie na siłownie oczywiście wspominając instruktorowi, że jestem na antybiotyku, nie chce popaść w skrajności i siedzieć w domu w kapciach, i czekać łaskawie na wyzdrowienie... Nie chce stracić formy przez tę chorobę, na razie nie miałem żadnych niepokojących objawów, zapominam tylko o różnych rzeczach, przez to że cały czas myślę o was i o sobie, niepokojąc się... :( ale taki już ten świat jest... W ogóle to chciałem się przygotowywać, do testów do policji i nie mam ochoty sie poddać...
michal.pirat

Re: Wysiłek fizyczny, a kuracja antybiotykami

Postautor: mara » czw wrz 08, 2011 8:53 pm

Moja córka dostała zwolnienie z w-f na okres brania antybiotyku czyli 3 tygodnie, ale to chyba tak tylko zapobiegawczo.
Oczywiście za moja zgodą. Córka czuje się dobrze,nie odczuwa żadnego zmęczenia więc może nie ma co popadać w skrajności..., po prostu zaczynam wariować
mara

Postautor: michal.pirat » czw wrz 08, 2011 9:17 pm

Moja mama też wariuje, tak są powody to nie jest nic miłego i dobrego, ale zdarzają się gorsze rzeczy.. Myślę że młode organizmy lepiej radzą sobie z chorobą, więc trzeba też pozytywnie myśleć, ja i wasza córka mamy szczęście w nieszczęściu, że od razu mamy trafną diagnozę, która podnosi szanse, proszę pomyśleć o ludziach którzy są chorzy, a nawet nie zdają sobie sprawy, że kiedyś ugryzł ich kleszcz... to straszne :( Może to marna pociecha, gdybym ja miał dziecko też bym panikował, wolałbym sam zachorować
michal.pirat

Postautor: sub » pt wrz 09, 2011 1:10 pm

pirat ja w robocie przy wysilku fizycznym podczas terapi pocilem sie strasznie i czulem ze jestem slaby poza tym silownia wymaga odrzywiania jesli cwiczysz to wiesz ze samo machanie to zaledwie 50% sukcesu a przy tej diecie bedziesz mial ciezko sie odrzywic tak jak trzeba wiec i efekty beda slabsze. Nie wiem jak to jest ze skutecznoscia antybiotykow podczas wysilku bo organizm sie grzeje poci dla schlodzenia itd wiec poczytaj czy to nie oslabia dzialania lekow bo szkoda byloby je brac na darmo...
sub

Postautor: michal.pirat » pt wrz 09, 2011 1:39 pm

Ok dzięki właśnie dlatego pytam. A teraz się już tak nie pocisz i nie męczysz ? Ze mnie lało sie zawsze jak z kranu, przy wysiłku, nie wiem czy teraz bardziej... ale nie odczuwam różnicy, zmęczenie ? Sam nie wiem, jak sie ćwiczy to się męczy, ale czy bardziej się męczę też trudno przyznać... kleszcz ugryzł mnie 38dni temu, anty biore 5 dzień, oprócz rumienia, który już znika, nic mi nie zaczęło dolegać. Na razie czuję się dobrze...czas pokaże
michal.pirat

Postautor: sub » pt wrz 09, 2011 7:35 pm

na poczatku tez nie czulem roznicy ale potem daje sie to wszystko we znaki podczas wysilku
sub

Postautor: kier » pt wrz 09, 2011 8:31 pm

Podczas antybiotykoterapii nie jest wskazany intensywny wysiłek fizyczny. Szybsze krążenie krwi i pocenie powoduję że antybiotyk pozostaję krócej w organizmie i jego skuteczność obniża się.Wskazany jest umiarkowany wysiłek - jazda na rowerze, trochę pływania, spacery itp.
Natomiast po abx sauny, zioła oczyszczające i stopniowe zwiękaszanie wysiłku.
pozdr.
kier

Wróć do Leczenie Boreliozy